Den 3–9 september hålls European Games of Integrated Fencing i småstaden Jesi, nära den italienska östkusten. 13 EU-länder medverkar och arrangemanget vill utveckla sporten för att nå yngre och funktionshindrade.

27-åringarna Amalia Sandelin och Riina Riihiniitty är båda aktiva inom Värjan-Eskilstuna Fäktklubb. De har fått äran att representera Sverige i Italien efter att ha valts ut av Svenska Fäktförbundet.

– Vi var i intresserade och i rätt åldersgrupp. Vi hörde av oss och engagerade oss på en gång så fort vi såg det, säger Sandelin.

Artikelbild

Snart åker fäktarna Amalia Sandelin och Riina Riihiniitty till Italien.

– Det ska bli utbildning och träning. De som vi ska fäktas mot och med sitter i rullstol. Det vi kan ta med oss till Sverige är hur man kan integrera fäktare och få dessa delaktiga, säger Riihiniitty.

Rullstolsfäktning är vad fäktningen har att erbjuda inom parasport. Att fäktas och att sitta i en rullstol blir något nytt för båda två.

– Jag tror det blir väldigt annorlunda då jag är van att använda benen väldigt mycket. Då får man träna på lite andra saker att använda i klubben, utöver själva rullstolsdelen, säger Sandelin.

– Jag är från Finland där har jag varit med när en fäktare i rullstol körde och det var roligt. Fäktningen är faktiskt en sport för alla, säger Riihiniitty.

Värjan-Eskilstuna Fäktklubb har funnits sedan 2012 och har träningar på Rekarnegymnasiet några gånger i veckan. Kanske blir det även rullstolsfäktning framöver.

– Vi ska bättra situationen (skratt). Nu ska vi ha lite utbildning i det och då är det lättare att ta in någon på ett annat sätt än att slänga in dem och hoppas att det går bra, säger Sandelin.

Ska ni söka upp folk kanske?

– Vi får kanske tips på det också och lära oss. Sedan får vi väl höra av oss för de har någon del för parasport med rullstolar i Munktellarenan. Om de känner att de tycker det är intressant får vi bygga vidare på det, säger Riihiniitty.