Juljoggens starke man, Vilsta idrottsklubbs ordförande och tränare Kjell Larsson, har tillsammans med föreningen arrangerat löprundan i flera decennier. Förra året var det drygt 135 personer som joggade i åldrarna 16–75 år, plus en tapper hund. 

Och precis som då blir det i år ett kvickt varv runt Olov Tällströms rostfria stålkonstverk på Fristadstorget och sedan bär det av i riktning mot Tegelbruksgatan som blir Skogstorpsvägen i förlängningen. Sedan över järnvägen till Vilsta koloniområde och hela vägen tillbaka mot staden via Strömstigen och Köpmangatan mot målgången på Fristadstorget.

 

Artikelbild

| Olov Tällströms stålkonstverk på Fristadstorget är ett rundningsmärke i juljoggen.

– Det är en tradition och jag har varit med på juljoggen sedan 1986 och som ledare sedan i början av 2000-talet. Själva löprundan är en fin liten sträcka på åtta kilometer med en vätskepaus i Strömparken där det är självservering av glögg och pepparkakor, säger Kjell Larsson. 

Det har genom åren varit väldigt positiv respons från deltagarna. Många träffas bara en gång om året och det är under denna traditionen. Då passar en del på att ta bilder som läggs ut på sociala medier. Kjell Larsson berättar även att det hålls en mindre prisutdelning – ett dam och ett herrpris för dem som har swishat 20 kronor till vederbörande.

– Men det ska vara någon som jag knappt känner till att börja med. Det ska vara till den som visar gott löparsinne och hjälper till att servera glögg. Det finns inga regler eller så men det är alltid någon som gör något man tycker är bra, säger Kjell och skrattar.

För det är han, i form av ordförande, som bestämmer. 

Artikelbild

| Glöm inte bort reflexerna uppmanar Kjell Larsson inför juljoggen i Eskilstuna.

– I år tror jag att vi har bättre ordning på grejerna. Klubben har köpt en megafon så jag tror nog att jag ska höras på torget. Sedan har jag koll på dem som springer lite för fort. De får ta några extra varv i rondellerna så vi är samlade.

Mycket av juljoggen är en social grej. För dem som är intresserade av att träna på julaftons morgon är just den tidpunkten kanske den enda tiden som passar, utan att störa släkt och vänner. 

– Men samtidigt har vi flera familjmedlemmar som är med och springer. Det roliga är att man blir så pigg.

Är juljoggen på självaste julafton lika viktig som Kalle Ankas jul?

– Den är viktigare. Kalle kan man hoppa över för den vet man redan hur den slutar.

– Men glöm inte reflexerna, avslutar Kjell innan han kutar iväg.