Föreningens första riktiga möte ägde rum den 24:e i samma månad, en styrelse bildades och till ordförande valdes Sele Melin.
– Styrelsen bestod av ytterligare tolv medlemmar, inklusive tre revisorer. Medlemsavgiften var 25 öre per kvartal och den första fotbollen som köptes in kostade tio kronor och var då den enda boll som fanns i hela Torshälla socken, berättar Lasse Jansson.
När de där herrarna drog igång föreningen för 100 år sedan var det cykel, skidor, allmän idrott och fotboll som representerade föreningen – i dag är det fotboll och skidor.
För 40 år sedan firade HBIF 60-årsjubileum och samma år satte Benny Södergren föreningen på världskartan ordentligt genom att köra in på bronsplats på femmilen under OS i Innsbruck 1976.
– Ja det var en riktig skräll och helt otippat, föreningens absolut största merit, säger Lasse Jansson när vi träffas i Kupan som deras klubbhus på Skogsvallen kallas för i folkmun.
På den kvinnliga sidan måste Gunilla Axén nämnas, den exceptionellt målfarliga forwarden som började sin fotbollskarriär i Hällby innan hon gick till Gideonsberg och sedan blev mångårig landslagsspelare. Gunilla var med i det blågula lag som tog EM-guld 84, EM-silver 87 och Inofficiellt VM-silver 88.
– Hon är absolut vår största på damsidan, säger ordförande.
– Vårt damlag spelade i landets näst högsta fotbollsserie 1991 och herrarna kvalificerade sig för division tre 1941, men var tvungna att tacka nej då hemmaplan var för liten, redogör Lasse Jansson.
Han nämner även duktiga Vasaloppsåkaren Hans-Erik Flack bland en av de stora och än i dag är Hällbybrunns IF Sörmlands bästa skidklubb.
– Vi har ett duktigt juniorlag just nu, tre killar som går på skidgymnasium runt om i landet, säger Lasse.
– Och snackar vi stora profiler i klubben måste vi nämna Jonny Lundgren och hans far Alvar, Lars-Ragnar Johnsson, Valle Wallin – och Yvonne Ryding, även om hon blev mer känd för andra premisser än på fotbollsplan med oss, tillägger han.
I dag har klubben uppemot 1000 medlemmar och cirka 400 ungdomar som tränar kontinuerligt.
– Fotbollen är betydligt större än skidorna, men båda sporterna är viktiga för oss och när det gäller kön så har vi ungefär 60-40 till killarnas fördel bland ungdomarna.
Lasse Jansson har varit ordförande i fem år, men hans engagemang i klubben sträcker sig långt längre än så.
– Jag spelade fotboll i A-laget på 80-talet, har jobbat i fotbollsektionen i snart 30 år och varit ungdomsledare i 15 år, redovisar han.
Vad är det bästa med uppdraget?
– Kamratskapet – vi är en förening för boende i Hällby med omnejd och många sliter hårt för att dra sitt strå till stacken. Vi har runt 50 föräldrar som är ledare och de gör ett fantastiskt jobb. Ungdomslagen med föräldrar sköter kundvagnarna på Coop Forum i Tuna Park och det blir ett bra tillskott i kassan.
Många klubbar har lagt ner verksamheten de senaste åren – har aldrig ni varit nedläggningshotade?
– Nej, vi har inte varit i närheten sedan Gustavsborg byggdes och Hällbys befolkning ökade. I dag äger vi hela den här anläggningen på Skogsvallen och klubbhuset har växt till sig under åren. Jag hoppas att vi kan leva i 100 år till.
Föreningskonsulenten Ulf "Pajen" Johansson sitter på sitt kontor strax bredvid oss och spanar på datorskärmen.
– Uffe har ett stort Hällbyhjärta och hanterar vår ungdomssida på ett föredömligt sätt, intygar Jansson och den välväxte bollvirtuosen trivs på sin post.
– Efter alla år på ASSA var det ett jättelyft för mig att komma hit, säger Pajen vars båda barn är aktiva i föreningen.
Hundraårsjubileet firas i en slags trestegsraket.
– Vi ska inleda med en jubileumsdag med utdelning av förtjänsttecken här i Kupan i april. I slutet av maj blir det jubileumsfest för alla medlemmar på Pingvinen i Parken Zoo och till hösten blir det en aktivitetsdag då vi ska visa upp vår verksamhet här på Skogsvallen, berättar Lasse Jansson.
Hur skulle du beskriva 100-åringen?
– Som en väldigt vital och för bygden mycket viktig jubilar.
Även vi lyfter givetvis på sportkepsen och gratulerar den vitala åldringen.