Söndagen, tillika den sista SM-dagen, inleddes med herrarnas trestegsfinal. Med i startfältet fanns Ärlakillen Erik Ehrlin, nu tävlandes för Hammarby IF.

Erik inledde med 14,11 och följde upp med 14,98 och gick upp i ledning.

– Jag började lite försiktigt i de tre första omgångarna. Men fjärde och femte hoppet var riktigt bra även om det inte var någon riktig fullträff. Det kändes riktigt bra idag och formen var där.

Artikelbild

Efter ett övertramp i tredje slog han till med 15,50 i fjärde och 15,60 i femte vilket gjorde Erik till ohotad segrare i finalen.

– Det känns verkligen härligt. Jag visste att jag var favorit så jag ville verkligen vinna. Hoppade jag bara mitt bästa så skulle jag ha bra chans till att ta hem guldet, säger 28-åringen som har ett SM-guld sedan tidigare i grenen från 2014.

Det femte och vinnande hoppet på 15,60 var också ett årsbästa från hans sida.

– Det var en bit under mitt personliga rekord (16,28) och jag vet att jag kan längre men det spelade ingen roll för jag gjorde vad som krävdes.

Artikelbild

Och många hemmafans grattades dig efter guldet?

– Ja, det har varit många här båda från Ärla och Hammarby så det har varit en dubbel hejarklack.

Artikelbild

Det blev en andraplats till Berhe Kidane från Eskilstuna Friidrott i söndagens sista gren 800 meter.

Vad händer framöver för din del?

– Det blir Finnkampen nästa helg och där är det bara att försöka hoppa längre, säger den nyblivne guldmedaljören.

Artikelbild

Samtidigt som trestegsfinalen gick mot sitt avgörande hade herrarnas diskusfinal dragit i gång. Här stod guldet mellan de båda EM-finalisterna Simon Pettersson och Daniel Ståhl där den sistnämnde direkt tog kommandot. Med 67,48 i sitt tredje kast tog han en stor ledning före Simon Pettersson. Men publiken på Ekängen skulle få se ett superkast innan finalen var över. I sitt femte försök satte Ståhl till med finfina 69,72 som innebar nytt världsårsbästa. Med det vann han diskusfinalen i överlägsen stil och lämnar Eskilstuna med två SM-guld då han även tog hem kulfinalen under lördagen.

– Det var väldigt skönt. Det har varit bra publik här och jag vill tacka för allt stöd under helgen, säger Ståhl efter segern i diskus.

Kan du berätta lite om ditt femte kast som också blev nytt världsårsbästa?

– Jag hade bra tryck i hela kastet och hade en bra känsla när jag fick iväg den. Jag känner dock att det finns mer att hämta.

Inför 5 000 meterfinalen på herrsidan fick hemmapubliken ett dystert besked. Guldhjälten från i fredags, Adhanom Abraha fanns inte med på startlistan.

– Han fick tyvärr problem med magen så han tvingades lämna återbud till finalen, säger Eskilstuna Friidrotts ordförande Bengt-Olof Eskilsson.

I finalen fick Nassir Dawud och Emil Millán de la Oliva får försvara Eskilstunas Friidrotts färger, där Emil slutade bäst på en sjundeplats.

I damernas släggfinal fanns det också lokalt deltagande i Råby-Rekarnes Kristina Andersson som slog till med ett nytt personbästa. Med 59,48 i sitt fjärde kast slutade hon på en femteplats i finalen.

– Det var häftigt att få göra det på hemmaplan och jag är jättenöjd, säger Kristina.

Storfavoriten Khaddi Sagnia var illa ute i damernas längdfinal. Efter två övertramp i de två först hoppen var hon tvungen att få till ett godkänt hopp i tredje för att få fortsätta hoppa. Hon tog till ett säkerhetshopp och kunde sedan hoppa fina 6,71 som innebar nytt säsongsbästa och därmed ett SM-guld.

När söndagen och hela SM-festen började lida mot sitt slut var det dags för herrarnas 800 meterfinal. På startlinjen fanns då Eskilstuna Friidrotts Berhe Kidane som under lördagen imponerade när han gick in som tvåa i kvalet bakom suveränen Andreas Kramer.

– Efter att jag blev klar för finalen på 800 har jag varit så nervös, säger Berhe Kidane.

Talangen från Eskilstuna Friidrott låg femma efter första varvet som leddes av EM-silvermedaljören Andreas Kramer. Bakom honom i klungan fanns även Andreas Almgren som vann SM-guld på sträckan under 2014 och 2015.

– Jag kom igång starkt sista 400 och kände mig så lätt, säger 19-åringen som på upploppet smet förbi nämnde Almgren och avslutade sylvasst som tvåa bakom Andreas Kramer på tiden 1,49,94.

– Det känns helt fantastiskt, säger silvermedaljören Berhe Kidane och fortsätter:

– Jag trodde verkligen inte på att jag skulle ha en chans att nå medalj eller ens ett silver. Men nu blev det en tid under 1.50 och ett personligt rekord. Det känns helt otroligt skönt. Jag är så glad och jag tror jag kommer att sova med mina skor i natt, säger han och skrattar samtidigt som han fick massor av gratulationer från sina vänner.

SM-generalen Jörgen Landin var mycket nöjd med helgens tävlingar.

– Det känns skönt att vara i mål nu. Allting har flutit på bra och så fick vi en underbar avslutning med ett silver för Kidane.

Är ni nöjda med publikantalet?

– Ja det får jag ändå säga att vi är. Vi har inte fått några exakta siffror än, men vi tror att mellan 8 000 och 8 500 personer fanns på läktarna under alla tre dagarna.

Under fredagen landade en stavhoppare utanför mattan och fick föras till sjukhus i ambulans. Efteråt höjdes några kritiska röster om att stavhoppsmattan varit för liten.

– Jag kan förstå ledare som står upp för sina adepter och försvarar dem. Men påståendena om att mattan skulle vara för liten stämmer inte. Den är internationellt godkänd och när vi kontrollmätte den under helgen så var den 6,08 vilket är standard.