Det var en praktsensation när det gick så bra i fjol, i år har killarna blivit ett år äldre och avancerat upp i åldersklasserna. Därmed ställs 14-årige Elias Ekman mot 15- och 16-åringar. 12-årige Anthony Vu får i sin tur möta killar som är både 13 och 14 år gamla.

Vi träffar de båda en kväll i träningslokalen där de tillbringar nästan varje dag för att utvecklas.

– Vi kör fem träningar karate och ett rent fyspass varje vecka, säger de båda.

Artikelbild

Den stora spegeln längs väggen hjälper till i träningen.

Karategrenen de tävlar i är kata, vilket innebär att de ska köra ett på förhand uppgjort program i cirka tre minuter. De 15 kator som finns har olika svårighetsgrad. Är den enkel att genomföra är också risken större att motståndaren valt, och lyckats, med en svårare kata, och därmed fått högre poäng av domarna.

Killarna kommer att delas in i grupper om fyra-fem deltagare som möts varsin gång. Här gäller det att vinna alla matcher, då är man garanterat i final, men vid en förlust kan man få en ny chans och ändå nå final via en form av återkval.

Vilka förhoppningar har ni?

– Jag siktar på att vinna, säger Anthony Vu och ser bestämd ut.

Artikelbild

Karate kan se våldsamt ut ibland, här genomför killarna en kata med ett hopp som poängbedöms av domarna.

– Jag vill ha kul, ge allt och sedan vill jag förstås också vinna, säger Elias Ekman.

Att killarna de möter kan vara både ett och två år äldre är inget som skrämmer.

Artikelbild

Det finns många olika positioner i karate, alla med väldigt krångliga namn.

– Det beror på hur många år man har tränat. Vi började samtidigt för sju år sedan, säger de med en mun.

De båda killarna är väldigt samstämmiga i det mesta de säger och gör. Framförallt när de värmer upp i sina identiska program så är det som att se en person som transformerats till två, som gör och låter exakt likadant.

Artikelbild

Elias Ekman och Anthony Vu är väldigt samspelta både när de pratar och tränar. Här värmer de upp med en gemensam kata som kanske kan ge dem en medalj i stortävlingen på lördag i Portugal.

Karate är som ett schackspel när taktiken läggs upp. Killarna berättar att de kollar in motståndaren när han värmer upp eller gör sin kata i en tidigare match. Då kan de bestämma vilken kata de ska använda mot just den motståndaren.

– Vi får bara använda samma kata en gång, så vi måste kunna fem olika. Men om man sedan går vidare till final får man välja en man redan använt, berättar de.

Till Santarém åker killarna med Anthonys pappa Jackie Vu plus ytterligare fyra-fem supporters. I själva EM-tävlingarna är det bara tre svenskar som få delta. Den tredje deltagaren är Helena Livijn från Norrtälje som tog silver på senaste VM:et i England.