Tyngdlyftaren ger konståkarna nya hopp

Sedan en tid är den lokala träningsprofilen tillbaka som tränare i konståkningsklubben – nu för att göra den större och att få fler att fortsätta efter tonåren.

Tränaren Elina Neüman Falk instruerar en av klubbens alla duktiga ungdomar.

Tränaren Elina Neüman Falk instruerar en av klubbens alla duktiga ungdomar.

Foto: Krister Rubensson

Konståkning2019-10-30 04:22

Elina Neüman Falk lever verkligen med sin träning. Vi känner igen henne från tidningens träningsblogg "En stark blogg" och tidigare satsning på fitness-SM. 

Efter tre års studier på tränarprogrammet vid Örebro Universitet har hon sedan i somras varit personlig tränare på halvtid på Number One Gym i Eskilstuna. Upp till det är det full satsning på tyngdlyftning plus att hon nyligen tog hon över som huvudtränare för konståkningsklubben Eskilstuna IK.

Det hade låtit lite för bra för att vara sant. "Tyngdlyftaren som blev tränare för konståkningsklubben". Men i själva verket har 25-åriga Elina Neüman Falk lång bakgrund inom konståkningen. 

Hon fick sluta som 19-åring då en knäskada satte stopp för all satsning. Men bara en kort tid efter hoppade hon på tränaruppdraget där hade hand om grupperna tillsammans med klubbikonen och den mångårige ledaren Alan Spiegl. Därefter har Elinas resa tagit andra turer men i början av augusti var hon tillbaka i träningshallen igen.

– Jag har känt sedan jag lämnade föreningslivet att jag saknade det. Så efter att jag var klar med studierna tog jag kontakt med klubben och de var intresserade av ett nytt samarbete, säger hon och fortsätter:  

– Jag tycker verkligen att det är guld, för jag får ut det bästa av två världar. På dagtid får jag hjälpa vuxna som har olika mål på gymmet, samtidigt som jag får vara kvar i föreningslivet där jag på kvällstid får träffa ungdomar som brinner för sin sport. 

Trots att det var några år sedan hon var tränare för konståkningsklubben så fanns det en del ansikten hon kände igen när hon klev in på första träningspasset.

– Några av de äldsta åkarna känner jag sedan tidigare men det var ändå lite pirrigt. Här har alla olika mål, några vill komma till SM och några åker bara för att det är roligt. Så jag måste verkligen individanpassa träningen på bästa sätt även om de tränar i en grupp.

När tävlingsgrupperna ger sig ut på isen är det hög intensitet. Åkarna inriktar sig på sina tävlingsprogram och Elina Neüman Falk följer varje skär de tar. Bakom ligger många timmars slit av träning även utanför isen som hon hoppas ska ge effekt framöver och i kommande tävling i Uppsala nästa vecka.

– Vi har lagt in markpass som är ganska likt det som åkarna kommer att utsätta sig för på isen. Det ena har fokus på bålstyrka och stabilitet och det andra är mer inriktat på hoppteknik, explosivitet och snabbhet. 

Ålderskillnaderna i grupperna är olika där den yngsta är bara sex år. Men enligt Elina är klubbens viktigaste mål framöver att få de aktiva att inte sluta efter att de fyllt 20.

– Genom åren har vi tappat alldeles för många ungdomar i tonåren och jag tycker vi måste bli bättre på att fånga upp dem. Det är lika viktigt att jobba med bredden så att föreningen kan växa och bli större för man behöver inte alltid bli bäst – jag vill att de ska åka för skojs skull.

– Jag hoppas att barn och ungdomar likväl ska kunna ta sig till ishallen och åka skridskor för att det är roligt, som att gå till gymmet. 

Samtidigt håller du på med tyngdlyftning och driver vidare bloggen på ekuriren.se. Hur hinner du med allt?

– Det är full rulle. Jag har kunderna på gymmet, tränar själv på dagen och sedan åker jag till ishallen på kvällen. Det känns som en livsstil snarare än som ett jobb, dessutom känns det sällan kravfyllt men det bästa av allt är att jag får sådan energi av alla jag träffar under dagen.

Elina Neüman Falk är tillbaka i Eskilstuna konståkningsklubb som tränare efter några års studier.
Elina Neüman Falk är tillbaka i Eskilstuna konståkningsklubb som tränare efter några års studier.
Fakta

Eskilstuna IK har olika grupper som tränar i träningshallen. Allt från vuxna till ända ner till skridskoskolan. I skridskoskolan åker de som är mellan 3–15 år. Är du 16 år kan du komma till vuxengrupperna. 

Vuxengruppen och skridskoskolan tränar på tisdagar och söndagar. Det finns möjlighet att hyra skridsko och hjälm av klubben om du inte har tillgång till det själv.

Antal aktiva: Cirka 65

Träningsplats: Träningshallen på Ekängen.

Nästa hemmatävling: Smedskäret 15–16 februari 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!