106 medaljer delades ut och totalt omkring 175 gäster fanns på plats i Lokomotivet. Mat, underhållning och hyllningar i massor stod på programmet under festen som leddes från scenen av radarparet Åsa Ekholm och Micke Wallin.

Kultur- och fritidsnämnden och Eskilstuna idrottsföreningars Samorganisation delar varje år ut hedersutmärkelser för framstående idrottsprestationer i Eskilstuna. Under torsdagskvällen var det dags för den 20:e medaljen att hitta hem.

Marie Enqvist och Johan Österberg har fantastiskt nog lyckats hålla sig i toppen i sin respektive sport så att de inte bommat en enda medalj och duon uppmärksammades lite extra.

Artikelbild

– Det är förbaskat kul men det börjar gå slentrian i det, säger Enqvist och skrattar.

– Det är jättekul att vara här. Jag har ett fruktansvärt bra team, säger Österberg.

Båda två kan mycket väl komma tillbaka och norpa en medalj även nästa år. Johans säsong i F2-klassen startar på allvar med VM-premiären i Litauen i maj och för Marie är det stora målet EM i höst. En glad och tacksam förbundskapten i handboll, Kristján Andrésson, fick kliva upp och ta emot utmärkelsen Årets Idrottsprofil 2018.

– Eftersom de gärna ville att jag skulle komma hit satt jag och hoppades på att få någon medalj. Men ju längre tiden led såg det ut att inte bli någon, skämtade "Krille" inför publikhavet berättar Bengt Gustafsson i Samorganisationen.

Artikelbild

Motiveringen löd: ”Efter en framgångsrik spelarkarriär med bland annat 13 landskamper för Island och ett medverkande i OS i Aten 2004, gav sig vår profil in på tränarkarriären. Han ledde Eskilstuna Guif under tio säsonger som tränare där hans lag vann grundserien vid två tillfällen men tyvärr snöpligt förlorade en SM-final 2009. Han är sedan 2016 förbundskapten för det Svenska Handbollslandslaget där framgångarna har varit stora under hans ledning. Under EM 2018 i Kroatien ledde han sitt landslag till final och en hedrande silvermedalj kunde inbringas. Under sommaren 2018 skrev han ett treårskontrakt med det tyska storlaget Rhein-Neckar Löwen som han ska träna parallellt med förbundskaptensjobbet under 2019".

– Det är första gången som utmärkelsen går till en person en andra gång, säger Bengt Gustafsson.

Artikelbild

Inom parasporten blev årets idrottare Susanna ”Sanna” Lindkvist, Eskilstuna Parasportförening, för sitt silver på SM i bowling och eldsjälen Ida Lundquist blev årets ledare för sitt stora engagemang både på och utanför handbollsplanen.

En nyhet var det stipendium som instiftats till Lars-Åke ”Jocko” Jonssons minne. Den forne bordtennisgiganten Jocko, som gick bort under 2018, var bland annat ordförande i Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation under mer än 20 år. Det första stipendiet, där pristagarna utses av familjen Jonsson, fick gymnastikstjärnan Jonna Adlerteg samt Lisa Edholm och Therese Nordstrand som startat och driver Tunafors SK:s skidskola.