Kroatien till VM-final: Vilt firande i Eskilstuna och Zagreb

Eskilstuna

Kroatien är klara för VM-final efter att ha avgjort matchen mot England på övertid. Vilt firande utbröt bland Eskilstunas kroater i såväl Zagreb som Kroatiska föreningens lokal.

Efter ett tidigt engelskt ledningsmål kvitterade Kroatien genom Ivan Perisic som vräkte sig fram och stötte in ett inlägg från Sime Vrsaljko i den 68:e minuten. Matchen gick sedan till övertid där Kroatien, med tio minuter kvar, avgjorde med ett mål signerat Juventus-anfallaren Mario Mandzukic.

England försökte och försökte man hade egentligen inget att sätta emot. Resultatet stod sig och Kroatien är klara för den första VM-finalen i landets historia. Hos Kroatiska föreningen i Eskilstuna utbröt vilt firande.

– Stämningen var helt galen efter slutsignalen. Vi kramades, hoppade och sjöng. Vissa av oss grät. Känslan är fantastisk. Tänk att lilla Kroatien har gått till VM-final i fotboll, säger Irena Rogic, styrelseledamot i föreningen.

Ivan Andic, Laura Andic och Stella Andic från Eskilstuna på Ban Jelačićs torg i centrala Zagreb. Foto:

Ivan Andic, kommunikationsansvarig i föreningen, är på plats i Zagreb med sina två döttrar, Laura och Stella, och berättar om en stad där festen aldrig ville ta slut efter slutsignalen igår.

– Det var enormt! Jag har aldrig upplevt något liknande! Alla kom ut på gatorna och sjöng. Vilken glädje! Kroatien tog bronset 1998 men det här är mycket större.

Trodde man att det här var möjligt?

– Absolut. Tron finns alltid med oss!

Hur går det i finalen?

Kroatien vinner i förlängningen, 2–1!

Finalen mellan Kroatien och Frankrike spelas den väldiga Luzjnikistadion i Moskva på söndag. Avspark klockan 17.00.

Uppladning inför matchen med Kroatiska Föreningen i Eskilstuna.

Uppladdning inför matchen på Ban Jelačićs torg i centrala Zagreb.

Ivan Andic, Laura Andic och Stella Andic från Eskilstuna på Ban Jelačićs torg i centrala Zagreb. Foto: