TV: Smederna hyllades på Fristadstorget

Speedway

Efter den bragdbetonade vändningen mot Elit Vetlanda är Smederna från Eskilstuna svenska mästare i speedway, för första gången på 40 år. Vid lunchtid på torsdagen hyllade staden sina hjältar på Fristadstorget.

Ett stort folkhav samlades vid 12-tiden på Fristadstorget mitt i Eskilstuna för att hylla sitt Smederna, nybakade svenska mästare i speedway. Jublet var öronbedövande redan långt innan förarna gjorde entré, och hundratals sjöng med när smedlåten spelades i högtalarna.

När förarna gjorde entré visste jublet inga gränser.

Håkan Ringkvist, ordförande i föreningen, var först ut att bli intervjuad av konferencier Felix Andersson på scenen framför folkmassan på torget.

Felix Andersson: När kände du att ni skulle ta hem det här?

— Efter första heatet när vi började leverera. Alla var taggade. Det var glädje igen. Vi var lite nervlösa på hemmaplan men sedan körde vi på, sa Håkan Ringkvist.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) fick sedan säga några ord om Smedernas vinst.

— Att stå här en sån här dag och inte falla i tårar är inte lätt, sa Jimmy Jansson.

Han drog sedan paralleller mellan speedway som sport och Eskilstuna som arbetarstad.

— Ni har varit underdogs och kommit igen. Ni har visat att man sätter sig inte på Smederna - och man sätter sig inte heller på Eskilstuna. I dag representerar ni hela Eskilstuna. I dag är vi alla smeder, sa Jimmy Jansson, till publikens jubel.

Smedlegendaren Bert Lindarw, som körde in över 1 000 poäng för Smederna på 50-talet och var med och vann två silver och ett brons, fanns självklart på plats för att fira guldet. Mitt framför scenen stod han, och sjöng med i "Smeder, smeder i våra hjärtan bo".

— Man blir lite gråtfärdig för det är ju stort. Det är jättestort. Jag vet inte vad jag ska säga. Men det är stort. Kanonstort är det, sa han.

I folkhavet fanns även Peter Hanhela, mekaniker till smedföraren Linus Eklöf.

— Jag har väntat på det här länge. Jag har varit med honom sedan han klev upp på 500-kubikarn, och hela vägen till guldet, sa han, märkbart tagen.

Tagna var det fler som blev. När kommundirektören Pär Eriksson avslutade sitt hyllningstal med att lyfta fram familjen Janssons betydelse för speedwaysporten i Eskilstuna och rikta en varm och kärleksfull hälsning till Tommy Jansson i himlen var det många ögon på Fristadstorget som tårades.

Klockan 12 var många Smedfans på plats på Fristadstorget. Foto:

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

SmedernaEskilstunaEskilstuna CentrumFristadstorgetWEBB_TVfestivaler och uppträdandenspeedway
Relaterat