En seger inför drygt tusen förväntansfulla åskådare hade räckt för att det regerande mästarlaget IFK Uddevalla, som har två raka SM-guld, hade säkrat ligatiteln i år också. Och med hemmalagets ledningsmål efter nio sekunder var det nog många som trodde på en enkel resa.

Men Strängnäs vände till 1–3. Emil Fritzell satte 1–1, Muzaffer Arpacik både 1–2 och 1–3.

Uddevalla, som har mängder av landslagsspelare, kom dock tillbaka och i paus var ställningen 3–3. Arpacik gav gästerna ledningen på nytt innan 4–4 kom.

Men efter Rinor Nushis 4–5 och Henok Berhanes 4–6 kom aldrig Uddevalla ikapp igen. Adnan Cirak punkterade machen definitivt med minuten kvar då han gjorde 5–7.

– Så här bra är vi när alla spelare är 110 procents fokuserade och påkopplade. När vi samlades i en ring efter slutsignalen sa Adnan "Lyssna, så här låter det när tusen personer inte får fira ett guld". Det var knäpptyst, säger Robin Rosenstam.

– Vi åkte ner på lördag kväll för att spelarna skulle få optimala förutsättningar och så tackar de med att göra en sån här match. Det största som jag ser det är att Uddevalla har något att spela för i sista omgången. Det är en extra seger i sig.

Rosenstam tar av hatten för samtliga sina killar, även de som satt på bänken och stöttade. Extra plus går till tremålsskytten "Musse" Arpacik och målvakten Richard Larsson.

Trots den tunga skalpen ligger Strängnäs på nedflyttningsplats inför slutomgången med sina 28 poäng. Bottenkonkurrenten Norrköping, som har 29, vann samtidigt borta mot tabellfyran Borås. Kommande söndag avgörs lagens öde. Strängnäs möter trean Örebro FC hemma och Norrköping tar emot Uddevalla. Örebro SK som har lika många pinnar som Strängnäs tar emot ett redan avsågat Linköping.

– Alla måste komma till Thomas arena och stötta oss.

Rinor Nushi blev utvisad efter att ha kastat sig och täckt ett skott där bollen tog på handen. Därmed är Nushi avstängd i epilogen.

Förlusten för Uddevalla innebär att Hammarby, som avlutar hemma mot Torslanda, bara är en poäng bakom.