Sista tävlingsdagen, 26 augusti, är det diskusfinal på Ekängen utanför Eskilstuna.

En friidrottsarena som världsstjärnan Daniel Ståhl ännu inte tävlat på även om han varit på utvecklingsläger i Eskilstuna.

– Jag ser fram mot SM. Det är en viktig tävling och jag tror det kan bli en tuff duell mellan mig och Simon (Pettersson, också med på EM). Det krävs nog att man kastar långt för att vinna, säger Ståhl.

Artikelbild

| Inför sista omgången i EM-finalen ledde Daniel Ståhl men då smet Andrius Gudzius om i sitt sista kast och knep guldet.

Hur långt kan det bli på SM, tror du?

– Jättesvårt att säga, det går aldrig att lova något. Mitt mål är dock alltid att slänga långt på tävling, säger Daniel som även ställer upp på kula i SM.

Nyligen avgjordes som bekant EM i friidrott.

Daniel Ståhl kom till Berlin som en av favoriterna i diskus och han infriade verkligen förhoppningarna genom att ta silver.

Inför tredje omgången i finalen var dock 25-åringen lite illa ute efter två underkända kast.

Han var tvungen att fixa ett bra kast för att ligga sämst åtta och få kasta vidare.

– Även om jag hade två underkända var det bara att kämpa vidare. In och köra helt enkelt, säger Daniel och får det att låta enkelt.

Du var inte nervös för att bli utslagen?

– Nej, absolut inte. Mitt fokus var helt inställt på att jag skulle göra sex kast i finalen.

Inför sjätte och sista rundan ledde Ståhl.

Då slängde Andrius Gudzius 68,46, 23 centimeter längre än Ståhl, och gick om. Därmed gjorde litauern som på VM året innan då han också snuvade svensken på översta pallplatsen.

Vad kände du i det ögonblicket på EM?

– Inte särskilt mycket. Jag hade ett kast kvar och fokuserade på att försöka kasta ännu längre, men det lyckades inte, säger Ståhl och fortsätter:

– Jag är jättenöjd med silvret och känner ingen besvikelse över att Gudzius gick om och tog guldet.

Men jag antar att du gärna vill slå honom framöver?

– Det är klart jag vill kasta långt och vinna mästerskap. Men inte så att det handlar om att just sätta honom på plats. Vi är för övrigt bra kompisar vid sidan om och har inget agg mot varandra.

Daniel Ståhl är lite av en så kallad "late bloomer". Han slog igenom relativt sent och som 18-åring kom han i kontakt med tränaren Vesteinn Hafsteinsson

Sedan dess har Ståhl utvecklats till en av världens bästa i sin gren – och han har som mål att bli den allra bästa.

– Vesteinn betyder enormt mycket för mig. Han är världens bästa tränare och tack vare honom har det hänt mycket i min karriär de senaste åren.

Vad är ditt stora mål framöver?

– Det är ju OS 2020. Då är förstås målet att vinna och slänga långt, säger Ståhl som är en av de riktigt stora stjärnorna på årets SM i Eskilstuna.