Gert Carlsson, som hunnit bli 70 år, iförd en klassisk smedväst. Han var en av hjältarna när Eskilstunaklubben senast blev svensk mästare.

Nu hoppas Gert Carlsson få se nya guldhjältar i smedvästen

Speedway

Inom kort kan Smederna få fira ett SM-guld. Senast det hände, för 40 år sedan, var Gert Carlsson med i laget. Fast hur det firades den gången han osäker på.

— Minnet sviker lite men jag tror att vi kan ha varit på Pilkrog, säger den 70-åriga Torshällabon.

Gert syns fortfarande ofta i depån eftersom han är inblandad i besiktningen i samband med matcher. När Eskilstunaklubben senaste korades till bäst i Sverige var han däremot förare, dessutom färsk i speedwaysammanhang.

— Jag hade kört motocross länge och tog bland annat ett lag-SM-brons 1969. Men sedan ville jag testa något annat så 1976 bytte jag sport. Jag började med speedway i samma veva som Tommy Jansson gick bort och efter den händelsen låg allting nere i någon månad.

Men redan året därefter kom alltså Smedernas fullträff och Gert körde allt som oftast i par med Bernt Persson.

— Bernt var suverän och tog väl i snitt runt elva poäng av maximala tolv. Jag kompletterade med att ta den viktiga enpoängaren så det blev ofta 4–2 i våra heat. Eftersom jag var så ny hade jag inga stora krav på mig att plocka massor av poäng, berättar Gert Carlsson.

Det året avgjordes mästerskapet enbart i form av en rak serie. Den match som verkligen stack ut var när Smederna tog femettor i varje heat och krossade ett försvagat Bysarna från Gotland med 65–13.

— Vi hade ett väldigt jämnt och bra lag den säsongen, säger Gert om insatserna som gav seger i elva av 14 matcher och med 22 poäng var man en före tvåan Njudungarna från Vetlanda.

Vad tänker du kring Smedernas chans att bryta guldtorkan efter 40 år?

— Jag hoppas det. Jag tror att mycket hänger på om (Andzejs) Lebedevs och (Matej) Zagar kan matcha Vetlandas toppåkare. Men det kan gå vägen, de verkar ha ett härligt go i laget där alla hjälper varandra och Jerker (lagledaren Eriksson) samlar alltid killarna för ett snack om de har kört sämre i ett par heat.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sportspeedway
Relaterat

Mest delat denna vecka