Provspelarna fortsätter att avlösa varandra hos AFC Eskilstuna och sedan slutet av förra veckan tränar Rod Dyachenko med laget. Detta är 34-åringens första besök i Sverige men till AFC Eskilstuna har han en koppling.

– Det är ett vackert och ett trevligt land med många cyklar. Jag har varit här i drygt två veckor och känner Zourab (Tsiskaridze) som spelat här i flera år. Jag har alltid velat komma hit men har alltid spelat någon annanstans så möjligheten har saknats. Nu funkade det och det var bra tajmning för mig. Jag och Zourab har inte spelat tillsammans men vi har mötts på planen, säger Dyachenko.

I helgen fick han se AFC slå Halmstad på hemmaplan men innan dess var han i Vietnam och spelade. Dyachenko har spelat nästan hela 10-talet med asiatiska klubbar i Thailand, Malaysia och Vietnam.

Artikelbild

| Rod Dyachenko.

– Jag tycker AFC är ett väldigt bra lag och jag såg matchen i helgen när de vann trots utvisningen. De kan hålla i bollen väldigt bra. Nivån är hög men det är svårt att jämföra för alla ställen är olika. Vietnam var härligt och ligan är bra med många skickliga utlänningar. Jag har även spelat i Thailand och det var en bra upplevelse. Där har de många bra spelare som är små men det är rätt annorlunda för varje lag har bara två utlänningar, säger han och fortsätter:

– Mycket av fokus ligger på att i princip ge bollen till utlänningarna som ska sätta den i mål. Det kan stundtals bryta matchrytmen för de är så bekymrade över att vinna. Fast å andra sidan är många matcher väldigt jämna så det finns både bra och dåliga saker.

2016 var han femma i den vietnameiska skytteligan med tolv mål och året efter blev det en delad andraplats med 16 mål. Frågan är hur lagen i Vietnam hade klarat sig i Europa?

– Jag tror inte lagen är som i de fem största ligorna i Europa men de skulle inte ha blivit blåsta av banan mot ett lag från andradivisionen någon av i Europas fem bästa ligor, säger Dyachenko.

Han föddes i dåvarande Sovjetunionen men växte upp i USA. Där gjorde han tre säsonger med det gamla storlaget D.C. United men hade även sejourer i andra klubbar och i ligan under MLS.

På den tiden var Dyachenko ofta mittfältare men det var som anfallare han spelade i U21-serien mot Brommapojkarna senast och klubben har redan ett antal mittfältare i truppen.

– De senaste säsongerna har jag spelat som en nia, en ensam anfallare. Jag gillar att vara runt boxen och lite av varje beroende på hur matchen är. Jag vill tro att jag har lite av varje. Tidigare har jag spelat som mittfältare och det var så jag började i D.C. United men också i Thailand. Så jag har den aspekten också. Senast jag spelade i Vietnam var i slutet av mars, säger han.

Hur är din form just nu?

– Man kan säga att jag är på väg dit, även om jag inte är där än. Fast om ytterligare en vecka eller med en träningsmatch till så. Man får spela med nya killar och allt men jag är på väg.

Vad tror du om att stanna i AFC?

– Vi får se hur det går. Det är svårt att säga nu för vi har inte haft några konkreta samtal och de ska kolla in mig nu. Du får nog veta mer under slutet av veckan.