Tävlingen heter "Rolex Sydney Hobart Race" och har funnits sedan 1945.

– Det är en mytomspunnen tävling som är extremt tuff, säger Johan Stenhoff.

Det blir ofta häftig sjögång på grund av den starka strömmen och de kraftiga sydliga vindarna som kan uppkomma i sundet Bass Strait mellan Australien och Tasmanien. Flera gånger har båtar förlist och under tävlingen 1998 omkom det sex besättningsmän i det kraftiga ovädret som var då.

Artikelbild

| Efter drygt tre dygn ute till havs kunde Johan Stenhoff och Jenny Ahlin pusta ut i Hobarts hamn. De var både rörda, trötta, hungriga och mycket lyckliga efter målgången.

– Vi hade bra vind de första två och ett halvt dygnen och låg bra till. Vi var etta i vår klass, säger Jenny Ahlin.

Sedan kom ett snabbt väderomslag. Vinden vred till motvind och ökade kraftigt från 10 till upp mot 27 sekundmeter i byarna. Båten la sig på sidan för det var för mycket segel uppe och det blev tufft att manövrera båten. Det viktiga är då att minska segelytan kraftigt men det är svårt och tungt när det blåser så mycket.

– Vi fick ta ner storseglet, för det höll på att blåsa sönder, och byta ut focken mot stormfocken, säger Johan Stenhoff.

– Om vi hade revat i tid hade vi inte kommit ur kurs och när vi kom i mål var vi 40 minuter efter ettan och slutade fyra i vår klass. Men det viktiga i det läget är ju att skydda besättningen samt rädda båten och alla segel, säger Jenny Ahlin.

Artikelbild

| Hela besättningen ombord på båten Wot Eva, efter målgången i Hobart.

Johan Stenhoff och Jenny Ahlin träffades för 2,5 år sedan. De matchade varandra bra och hade samma intresse. Seglingen. Stenhoff växte upp med segelbåt här i Nyköping och tillbringade somrarna till sjöss. Jenny Ahlin seglade en gammal träbåt med sin familj när hon var liten och har seglat mycket i Stockholms skärgård. På senare tid har hon även deltagit på flera andra havskappseglingar och det var då, hon lärde känna besättningen som var med på den här båten.

– Vi åkte hemifrån den 14 december och sen hade vi ungefär 10 dagar att förbereda oss. Vi gjorde i ordning båten, kollade alla segel och lärde känna och tränade med den övriga besättningen, säger Johan Stenhoff.

Artikelbild

Hemma i ett kylslaget Nyköping igen, efter ett otroligt äventyr på andra sidan jordklotet.

Tävlingen går mellan Sydney och Hobart, som är den största staden på ön Tasmanien. Det är en stor ö som ligger söder om Australien strax under den 40:e breddgraden, vilken i seglingskretsar kallas the Roaring 40's på grund av att den är känd för starka vindar. Avståndet är 630 sjömil, eller nästan 120 mil, fågelvägen. De snabbaste båtarna seglade på knappt två dygn medans de långsammaste gjorde det på knappt fem. Wot Eva, som är båtens namn, körde racet på tre dygn och 30 minuter.

Johan o Jenny hade en fantastisk upplevelse på andra sidan jordklotet. De firade jul i Sydney och passade på att fira nyåret i Hobart innan de satte sig på planet hem till Sverige.

– Det känns skönt att klara av något som man inte är säker på att man ska klara av. Man går ur det så stark och känner sig oövervinnelig. Får vi chansen igen kanske vi tar den, säger Jenny Ahlin.