Noela Meade Berglund tävlar för Stockholmsklubben Runsten Equestrians men är från Nyköping, precis som Tyra Grönroos som representerar Östra Sörmlands Lantliga RF. Tyra var faktiskt den enda i Ponny- och Children-SM som tävlar för en sörmländsk förening.

– Jag hade ingen aning hur det skulle gå eftersom det var mitt första SM. Men det känns jätteroligt att vinna guldet, det var väldigt stort, säger Tyra Grönroos som vann med ponnyn JK Happily Ever After.

– Jag hade ganska höga förväntningar, men det kan ju gå hur som helst. Så jag ville mest gå dit och ha kul och rida mitt bästa och sen se vad som händer. Kändes jättebra att vinna, säger Noela Meade Berglund som red felfritt under SM.

Artikelbild

Tyra Grönroos och JK Happily Ever After visar upp guldmedaljen tillsammans med Noela Meade Berglund och Galwaybay Jessie.

Tävlingarna som tjejerna vann i skiljer sig lite från varandra. Dels rider Tyra på B-Ponny, som är den minsta ponnyn, medan Noela tävlar på stor häst i children klassen som gäller barn mellan 12 och 14. Men själva tävlingsformen skiljer sig också, i Tyras fall så avgör poäng som sätts av en domare och för Noela gäller det att, över tre omgångar, ta sig över hinder felfritt så snabbt som möjligt.

Noela Meade Berglund har inte haft så mycket tävlingserfarenhet med sin häst Galwaybay Jessie inför SM, endast fyra tävlingar. En häst som köptes från England och på kort tid nu hjälpt Noela till sin första SM-medalj.

– När vi är på banan tillsammans så känns det som att det klickar på något sätt. När jag börjar hoppa på första hindret så känns det som att allt stängs av och vi bara kör. Hon är en fantastisk häst, hon ställer upp i varje läge och hjälper om jag gör något fel, säger Noela.

Men innan en ny häst var klar för Noela så testade hon fyra hästar i England och stod och valde mellan två hästar. En häst som var väldigt lätt att rida som hoppade lite av sig själv och en svårare häst. Det den svårare hästen hon fastnade för.

Artikelbild

– När jag red Jessie så var det som att man behövde göra mer jobb, men det kändes ändå bättre. Jag hade en magkänsla om att det skulle bli rätt med den här hästen, jag kände att den här hästen skulle passa mig.

Tyra Grönroos och JK Happily Ever After, eller Frost som Tyra kallar henne, har känt varandra lite längre, snart ett år. Precis som för Noela är det Tyras första inköpta häst. Båda är vana med att rida upp sina hästar själva, men båda verkar ha hittat rätt.

Artikelbild

– Det känns jättebra, jag tycker att vi klickar väldigt bra, hon lyssnar väldigt bra på mina kommandon, säger Tyra.

Både Tyra och Noela har väldigt hästintresserade mödrar och det är därifrån intresset kommer. Men Noela var inte riktigt inne i ridningen från början. Men vid nio år, då hon fick första ponnyn, fastnade hon. Tyra började ännu tidigare, sju år gammal.

Artikelbild

Tyra Grönroos och Noela Meade Berglund firar SM-gulden med lite välförtjänt sommarfika.

– Ridning kom ganska naturligt för mig genom min mamma, det var hästar från första början, säger Tyra.

Framtiden inom ridsporten är väldigt öppen för båda tjejerna, Tyra har några år kvar inom ponnyridningen. Noela kommer efter årsskiftet gå över till juniorklass och säger att hon bland annat siktar på junior-SM och EM nästa år.

Artikelbild

– Just nu är det bara att ha kul och göra det bästa av mitt sista år i children, säger Noela.