Föreningen Eskilstuna Nyfors IK bildades 1988, då med innebandy på seniornivå. Bara något år senare drog klubben igång ungdomsverksamhet som är aktiv än idag.

För seniorverksamheten tog det dock stopp efter säsongen 2015/2016 då man fick lägga ner a-laget på grund av spelarbrist.

– Tyvärr fick vi inte ihop tillräckligt många spelare för att kunna köra vidare en säsong till. Många gick till andra klubbar som till exempel Torshälla och Strängnäs, säger klubbens ordförande Rein Nömm som fick se laget förgäves säkra division 1-kontraktet i sista matchen.

Artikelbild

| Alexander Fredriksson (till höger) är en av iniativtagarna till nystarten.

Nu, efter tre år av seniormörker, ser klubben ljuset igen. Till nästa säsong kommer Nyfors IK åter ha ett lag på seniornivå då man startar om i division 3.

– I första hand handlar det om att bredda innebandyn i Eskilstuna. Vi kände att det behövdes en klubb till i stan som har seniorverksamhet då bara två av fyra har det idag. Det finns så många innebandyspelare i stan som inte har någonstans att ta vägen efter ungdomsåren eller om man inte tar en plats i något av stans seniorlag. Oftast blir det då korpen eller så lägger de helt enkelt av att spela, säger Thomas Tengelin som är en av initiativtagarna till nystarten.

En annan är Alexander Fredriksson:

– Vi är i grunden ett gammalt kompisgäng som har lirat tillsammans i korpen i flera år. Det är flera i gänget som inte har fått plats i någon av de stora klubbarna. Vi kände helt enkelt att vi ville köra lite mer seriöst.

Artikelbild

Johannes Hasselkvist avlossar ett skott.

En tisdagskväll i slutet av april tränade laget för sista gången innan försäsongen drar igång och i Munkellarenans innebandyhall var stämningen på topp.

– Under kvällens träning är vi runt 15 spelare, men till den kommande säsongen räknar vi med att ha en trupp på 20 man, säger Tengelin som dock förnekar att man kommer försöka "värva sönder" de övriga klubbarna i stan.

Artikelbild

– Nej, vi kommer inte att aktivt försöka värva över spelare till oss och vi vill ha en god relation till de andra klubbarna. Sedan vet jag att det är många där ute som en gång i tiden fick sin fostran i Nyfors och kanske vill komma "hem".

Inledningsvis är det Thomas Tenglin som axlar huvudtränarmanteln med stöd från Alexander, som mer kallar sig spindeln i nätet. Det är dock ett gediget arbete som väntar för klubben inför höstens seriestart.

– Vi måste ju bygga upp hela seniorverksamheten från scratch och allt vad det innebär. Förutom ett lagbygge gäller det att ha en organisation runt omkring med allt från fystränare till sponsoransvarig.

Någon bestämd "hemmaarena" har klubben inte fått tilldelad ännu.

– Det lutar åt att vi kommer få träna i Stiga Sports Arena, men hallschemat för matcherna är inte satta ännu. Vi får avvakta och se vad som händer, säger Tenglin.

– Det är tyvärr en brist på bra "multisportshallar" i Eskilstuna och klubbar flyttas runt hela tiden, säger Fredriksson.

– Ja, det finns inte en sporthall som vi inte har spelat i, tillägger ordförande Nömm.

Har ni satt upp någon långsiktig målsättning?

– Nej, ingenting sånt. Vi tar det eftersom, säger Nömm.

– Den sätter vi upp efter första säsongen, fyller Tenglin i.

Närmast väntar försäsong för killarna.

– De kommer få springa, säger Tenglin och ler.