Eskilstuna Sharks Sofia Sjöblom anfaller med bollen i händerna. I förgrunden syns lagkompisen Regina Gyarmati i gruppmötet med Stockholm på Skogsängens IP. Foto:

Nystartat damlag säkrade SM-brons

Flaggfotboll
annons

I början av året hade inte Eskilstuna Sharks något damlag.

Men sedan ungefär ett halvår tillbaka finns det ett och i helgen bärgade man SM-brons i Solna efter ett lyckat kvalspel på hemmaplan.

— Långt över förväntan, säger nöjde tränaren Andreas Hellström.

I slutet av januari drog man i gång verksamheten i sporten som liknar amerikansk fotboll men där man i stället för att tackla ner den bollhållande motståndaren ska ta banden som hänger vid sidan av kroppen.

För att få ihop tillräckligt med folk har Eskilstuna ett samarbete med Avesta och inför SM på Skogsängens IP hade de bara haft en gemensam träning.

— Ändå tycker jag att det kändes som att vårt lag hade den bästa sammanhållningen av alla, säger Hellström.

Under lördagen spelades kval mellan de fem lagen enligt modellen alla möter alla. För Sharks blev facit två segrar och två förluster samt plats tre. Truppen bestod av elva tjejer (maxantalet i varje match är tolv) och man har fem på planen samtidigt.

— En del spelar när vi är i anfall och andra är inne när vi försvarar oss, precis som i amerikansk fotboll.

Kvalinsatsen ledde till en bronsmatch mot Stockholm Mean Machine i Solna på söndagen. Där blev det en ganska klar seger för Eskilstuna Sharks, siffrorna skrevs till 19–7.

— Oerhört kul att verkligen överraska och få med sig en bronsmedalj mot riktigt duktiga lag, säger Josefin Lundin, en av spelarna.

SM-finalen vanns av Arlanda Jets mot Djurgården.

För Eskilstuna Sharks var detta förstås säsongens stora mål. Man fortsätter träna månaden ut innan man laddar om för nästa år.

Läs mer om dessa ämnen

Sport
annons

Mest delat denna vecka