Oliver Berntzon fick inte köra SM-semifinal två men är tillbaka i Vetlanda när finalen mot hans tidigare klubb Smederna inleds på tisdagskvällen. Arkivfoto: Mikael Fritzon/TT

Oliver Berntzon: Snacket här nere är att vi är favoriter

Speedway

Smederna hade 30–12 efter sju heat hemma mot Vetlanda i somras. Ska det bli SM-guld kanske en liknande kanonstart krävs i den första finalen.

— Jag minns att vi blev lite tagna på sängen av banan då. Men vi kom igen starkt och om vi bara förlorar med fyra poäng nu också skulle vi vara rätt nöjda, säger Oliver Berntzon.

"Vispen", med förflutet i Eskilstunaklubben, kör med reservväst för Vetlanda på tisdagskvällen. Han var däremot ordinarie i seriemötet där hans personliga facit blev en heatseger och två sistaplatser på de tre framträdandena.

— Jag vet att vi trodde det skulle vara mer fäste i banan än det var. Men när vi väl kom igång tog vi flera femettor och hade vi inte åkt på en uteslutning på (Martin) Vaculik i 13:e kunde vi nog till och med ha grejat oavgjort, tror Berntzon om mötet som slutade 47–43.

Är du lika förvånad som alla andra att Smederna är i final?

— Nej, det känns som att experterna aldrig tror på Smederna. Jag som har varit där och känner till klubben vet att det brukar vara så.

Var du delaktig i att ni undvek att möta dem i semifinalen och i stället tog Rospiggarna?

— Ingenting alls. Det sköter lagledningen och möjligen snackar de även med lagkaptenen, alltså (Jarek) Hampel. Men jag tror att valet berodde på att Smederna hade så stark form.

Nu ställs lagen alltså mot varandra ändå men då gäller det kamp om titeln. Smålandsklubbens vapen är som vanligt hemmabanan som sätter skräck i så många, bland annat förlorade Eskilstunalaget med 37–53 där.

— Klart att den är en stor fördel för oss. Vi har vunnit allt hemma i år och ofta med stor marginal. Men det finns ingen hemlighet egentligen, jag tror att mycket sitter i huvudet på förarna som kommer hit. Jag vet själv att även om jag inte haft så stora problem med den banan så blev det direkt mycket bättre när jag började köra för Vetlanda.

Efter regnkaoset förra veckan missade Vispen hemmasemifinalen då den sköts upp så pass att den kördes samtidigt som den allsvenska finalen.

— För både mig och Jonas Davidsson var det bara att fokusera på det vi skulle göra men med tanke på bådas resultat i Allsvenskan gick det väl sådär. Jag var i Vetlanda runt 14 på torsdagen och att de ens kunde köra semifinalen då var otroligt. Underlaget såg inte bra ut då heller och dagarna innan hade banan passat bättre att åka vattenskidor på ...

Känner ni stort favoritskap på förhand?

— Vi själva tänker inte så men snacket här nere är ju att vi är favoriter.

Vad tänker du kring önskeresultat i final ett i Eskilstuna?

— Det är svårt. Kan vi klara oss med en förlust på max åtta poäng eller kanske till och med sex skulle det vara bra. Men det var samma snack inför Rospiggarna i semifinalen och då lyckades vi vinna bortamatchen.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

SmedernaSportspeedway
Relaterat