15-åringen från Eskilstuna har gått från 0 till 12,95 på knappa två och ett halvt år. Det var långsamt tänker ni. Men det handlar inte om hastighet, utan om meter.

– Jag har blivit bra ganska fort, säger en ödmjuk Maja.

Det hela började när Majas gymnastiktränare tipsade henne att testa på tresteg, våren 2016.

– Eftersom jag hade långa ben och bra spänst tyckte hon att jag skulle prova. Och så blev det.

I skrivande stund innehar Maja säsongens fjärde längsta trestegshopp bland seniorerna, 12,95, som också är hennes personbästa. Ett resultat som gör henne till en av favoriterna i SM.

– På förra senior-SM blev jag åtta i finalen. Nu har jag samlat på mig mer erfarenhet och har nerverna under kontroll. Sen känner jag mig mycket starkare. Om allt stämmer kan det bli medalj.

Är det medalj som är målet?

– Nej, det vill jag inte påstå. Jag är yngst i startfältet och har inte så mycket att förlora. Men ett nytt personbästa vill jag sätta, sen får vi se hur långt det räcker.

Inför SM på hemmaplan har Maja förberett sig noga.

– Fram till en månad innan har det varit hård träning. Mycket styrka och kondition. Nu har vi släppt lite på belastningen och fokuserar mer på teknik och detaljer i hoppningen.

Förra säsongen hade Eskilstunatjejen som mål att hoppa tolv meter, vilket hon också gjorde under förra senior-SM. Den här säsongen har hon tänkt komma ännu längre i sandgropen.

– Jag vet att jag har kapacitet att hoppa över 13 meter, och det är målet för säsongen. Det är inte så många som hoppar det på damsidan i Sverige.

Sedan Majas trestegskarriär startade har 15-åringen skördat många framgångar. Det har blivit ett flertal guldmedaljer i ungdoms-SM i både tresteg och längdhopp. Senaste succén var under årets upplaga där hon slog till med nytt personbästa och en solklar guldmedalj i trestegsfinalen, där hon var hela 99 centimeter före tvåan. Guld blev det även i längdhoppet där hon hoppade fina 5,89.

– Det senaste året har jag fått ett helt annat andrasteg vilket kan vara en förklaring till framgångarna. All träning man har lagt ner har verkligen börjat ge resultat.

När Maja inte hoppar tresteg så umgås hon med familj och vänner. En och annan film blir det gärna också. Men inte för många.

– Jag är rätt så rastlös som person och har svårt för att sitta still allt för länge. Så jag försöker ofta komma ut och hitta på saker.

I juni deltog 15-åringen på ungdoms-EM i Ungern, vilket var hennes internationella debut.

– Det var kul! De jag tävlade mot var ett år äldre och jag slutade på en åttondeplats i finalen, vilket jag är nöjd med, säger Maja som också ser ljust på in framtida trestegskarriär.

– Förhoppningsvis får man vara skadefri och utvecklas hela tiden. Jag siktar på att komma ut och tävla i fler internationella tävlingar för att samla på sig mer erfarenhet.