"Om de vann med åtta poäng här kan vi göra samma sak borta"

Speedway

Festen kom av sig helt. Smederna föll tungt hemma med 41-49 i den första finalmatchen och ligger under med åtta poäng inför onsdagskvällens retur i Vetlanda.

— Det var inte vad laget ville men om de vann med åtta poäng här kan vi göra samma sak borta, säger Leon Madsen.

När Grigorij Laguta blev avstängd för dopning och Smederna nådde slutspelet plockades Madsen in i truppen. Han fick chansen i kvarten borta mot Dackarna men det gick inte alls. Nu var dansken tillbaka och gjorde sin hemmadebut för Eskilstunaklubben. Leon inledde med två heatvinster och höll Smederna kvar i finalen.

  • Foto:
  • Foto:
1/

För dåliga starter, en till synes halare bana än vanligt och sämre fart än motståndarna gjorde att Vetlanda kopplade greppet direkt och förstörde festen för Smederna. Från Jaroslaw Hampels och Szymon Wozniaks 2–4 i första heatet ledde gästerna hela vägen. Efter fem heat var ställningen 12–18 och hemmalaget orkade aldrig hämta upp det underläget. Efter paus tog Smederna två raka fyrtvåor och låg då bara under med fyra pinnar. Men till slut vann Vetlanda med åtta och har ett grymt guldläge inför kvällens retur.

— Att förlora med åtta poäng i första finalmatchen hemma är inte bra. Men vi måste hålla humöret och motivationen uppe. Om de vann med åtta poäng här kan vi göra samma sak borta. Nu får vi prata ihop oss och hålla huvudena högt, säger Madsen som totalt tog 10+2.

— På fem veckor har jag inte kört någon tävling på allvar även om jag försökte i Målilla. Då är det tufft att komma in i finalen. Nu visade jag att jag kan köra bra i Sverige och inte bara i Polen. Men det är svårt att vara glad när laget förlorade.

Lagkapten Michael Jepsen Jensen avslutade snyggt med 3, 3, 2 efter en sämre inledning.

— Vi hade några misstag i de första heaten, jag också. Jag kunde inte riktigt få cykeln att göra som jag ville. Sedan bytte vi en del saker som jag egentligen inte trodde så mycket på men det fungerade bra, säger Jepsen Jensen.

  • Foto:
  • Foto:
1/

Han är inne på samma linje som landsmannen Madsen.

— Vi måste tro på det. Allt kan hända och om de vann här kan vi göra det i morgon.

8 357 åskådare, den högsta siffran sedan SM-finalen mot Kaparna för 14 år sedan, hade bänkat sig men de flesta vandrade besvikna hemåt i höstmörkret.

— Fantastiskt att komma hit och så många kommer och stöttar oss. Jag vill skicka ett stort tack till publiken. Det är ett stort nöje att det är så många supportrar på speedway, säger Madsen.

— Det är så trevligt att komma hit och se alla folk som stöttar klubben, säger Jepsen Jensen.

Under onsdagen åker två bussar med smedfansen till Vetlanda. Då ska "deras" förare göra allt för att ge något tillbaka.

— Vinner vi två heat är det match igen, säger Michael Jepsen Jensen.

  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

SmedernaSportWEBB_TVspeedway
Relaterat

Mest delat denna vecka