• Omar Aldeeb i grå tröja kan snart vara bäst i Sverige - på innebandy. Men vardagarna spenderar han i klass 6C på Paulinska skolan där mentorn heter Lena Sjöblom. – Jag trivs grymt bra med jobbet, säger 21-årige Omar. Foto:
  • Omar Aldeeb älskar Strängnäs, jobbet och vännerna. Därför har han svårt att slita sig när andra klubbar rycker i honom. – Det finns så mycket annat i livet som är viktigt för mig, säger innebandystjärnan. Foto:
1/

Omar Aldeeb: "Jag är född med boll"

EXTRA

Bolltrollaren Omar Aldeeb är på väg att bli riktigt stor. Killen som älskar hårda skott är med i SM-finalen i innebandy när Falun kan bli svensk mästare på lördag.

– Jag har slagit sönder väldigt många lampor i vardagsrummet ända sedan jag var liten, säger Strängnäskillen som skriver autografer på jobbet.

Omar Aldeeb gillar inte att bli intervjuad. Men han har insett att det är lika bra att vänja sig när Aftonbladet eller andra medier ringer. Hans karriär som innebandyspelare ser nämligen ut som ett enda utropstecken.

– Det har gått grymt bra för mig, nickar 21-åringen instämmande.

Flera av Sveriges innebandylag på elitnivå rycker i Strängnäs målkung Omar Aldeeb som vann poängligan för Allsvenskan norra 2016/17. Foto:

Eller vad sägs om att ersätta världens bästa spelare Alexander Galante Carlström i Falun? Det var precis vad som hände för några veckor sedan. Omar har nämligen dubbellicens och får spela med både allsvenska SIBK och SSL-laget Falun tills svenska mästaren koras nu på lördag.

Faluns tränare kallar Omar "en råtalang som blommat ut i en semifinal".

Vad gör dig så bra?

– Mitt spelsinne. Jag har tränat väldigt mycket sedan jag var liten. Har alltid varit ute på gården med kompisar och spelat, alltid med en klubba i hand.

Dessutom har Omar stångats mot äldre, vilket gjort honom tålig, tuff och vässat hans spelsinne.

– Ju mer du spelar, desto bättre bollkänsla får du. Jag är född med boll, har alltid haft det bredvid mig. Har det inte varit en innebandyboll så har det varit en fotboll.

När SIBK gick upp i Allsvenskan firade Omar (till höger) med tränaren Peter Lund och målvakten Henrik Ojeda (mitten). Foto:

Omars klubb, Strängnäs IBK, har på två år gått från Sörmlandstvåan till att spela i superligakval. I kvalet till högsta serien blev det förlust mot Djurgården med 2–1 i matcher.

– Förklaring? Vi är nästan samma lag nu som när vi spelade i division 2. Alla umgås även utanför plan, då trivs man med varann under spel också. Sedan är vår tränare Peter Lund grym.

Många lag i SSL har ryckt i dig och velat ha dig?

– Ja, största anledning till att det inte blivit något är att jag trivs så bra i Strängnäs och med klubben. Och på jobbet framför allt.

Omar säger att han inte tror att han kan få lika stort förtroende i någon annan klubb som den han får i Strängnäs. Dessutom är han nyfiken på hur långt SIBK kan ta sig. Blir det flytt till högsta ligan nästa år vill han vara med på resan. Men visst lockar även Falun, erkänner han.

– Jag ska spela klart slutspelet med Falun, dit är det bara någon vecka. Sedan fattar jag beslut om var jag ska spela nästa säsong.

Har du någon speciell rit inför en match som du måste utföra?

– Jag brukar vara nere i hallen väldigt tidigt. Kanske 45 minuter innan samlingen, jag går runt och lyssnar på musik, känner på klubban och vinklar den lite ...

– Sedan måste jag ha min pappas frukost inför varje hemmamatch.

Pappas specialfrukost har arabiskt ursprung.

– Det är en slags sallad med en röra, vet inte vad den heter.

Omar har upplevt uppladdningar inför matcher i både Allsvenskan och SSL. Skillnader?

– I Strängnäs är vi några som skrattar och pratar en del innan matchen men där uppe är det allvarligare, där är det seriöst liksom.

Musiken är dock densamma i omklädningsrummen: upptempolåtar av typen house och tung rap.

Är du bra på att laga mat?

– Nej, urusel, katastrofal! Jag kan koka makaroner och fixa köttbullar och pannkakor. Men när det kommer till grytor ... ?

Din paradrätt?

– Jag tror jag kan grilla, så någon köttbit kanske?

Omar kan svänga ihop makaroner och köttbullar men helst inte mer än så, berättar forwarden. Foto:

Omar Aldeeb

Ålder: 21 år.

Gör: Elevassistent på Paulinska skolan, Strängnäs. Innebandyspelare (forward) i allsvenska IBK Strängnäs. Har dubbellicens och spelar även med IBF Falun i SSL.

Bor: I Sundby park, Strängnäs.

Aktuell: Spelar SM-final nu på lördag mellan IBF Falun och Växjö Vipers i Globen. Omar är också nominerad som Årets rookie i Svenska superligan.

Familj: Mamma, pappa och fem syskon. "Det är skönt att varken vara yngst eller äldst. Då hakar man bara på de andra liksom, jag gillar inte att ha ögonen på mig eller att stå i centrum."

Idol: Cristiano Ronaldo.

Om tio år: "Då sjunger jag på sista versen när det gäller innebandyn. Jag bor i Strängnäs och har möjligen familj? Kanske är jag tränare för något lag."

Omars råd till dig som vill bli bra i innebandy

"Nummer ett är att ha kul när man spelar. Det är viktigast. Och träna, träna, träna. Nöt på. Du märker kanske inte det direkt, men inom några år så ... Då ser du utvecklingen. Det gäller att ha tålamod".

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SportInnebandySport

Mest delat denna vecka

Relaterat