Förra året var en enda lång saga för Karlström med ett historiskt VM-brons, totalseger i Världscupen och svenskt rekord på 20 kilometer som några av godbitarna.

Nu var siktet inställt på OS i Tokyo. Men de olympiska spelen skjuts som bekant upp till nästa sommar på grund av coronavirusets spridning.

– Det är ju i grund och botten alltid en fråga om säkerhet men även att hela världen faktiskt kan deltaga, så med tanke på att detta med största sannolikhet inte kommer kunna uppnås till den 24:e juli när det var tänkt att vara invigning så är det såklart ett bra och klokt beslut men även ett väldigt väntat beslut för min del, säger Perseus till Eskilstuna-Kuriren och fortsätter:

– Som jag sa till TT för en vecka sedan, det är bara att göra hemläxan och kolla på hur spridningen i världen ser ut, vilket lustigt nog IOK nästan citerade mig på igår i deras pressutlåtande. Så jag är inte direkt förvånad. Däremot så är det otroligt olägligt för mig då jag är i riktigt bra slag för att vinna en medalj i år. Ur en egoistisk synvinkel hade jag absolut tävlat OS den sjätte augusti.

Gör du en fortsatt satsning mot OS nästa år?

– Självklart! Tveklöst! Även om jag är i min hittills bästa form och blir bättre och bättre finns det ingen anledning att jag inte kan vara och bli ännu bättre nästa år. Det finns gott om motivation att fortsätta bli bäst i världen, säger Perseus Karlström.  

Just nu befinner han sig i den australiska storstaden Melbourne.

– Jag lär bli kvar här under större delen av året om det inte kommer nya riktlinjer från i första hand UD om att de vill att svenskar återvänder omedelbart till landet. Nu ser jag det som tveksamt, men om det beslutet kommer, gör jag en rejäl utvärdering om att stanna kvar här eller inte. För tillfället är det väldigt bra förutsättningar här för mig då jag har min träningsgrupp och tränare här. Men då situationen på grund av COVID-19 förändras väldigt snabbt är jag även beredd på att fatta väldigt snabba och nya beslut varje dag.

– Med OS nu framflyttat och det i dagsläget inte finns några tävlingar kommer jag börja en ny grundträningsperiod istället för att fortsätta det tävlingsförberedande blocket jag just nu håller på att avsluta.