• Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist inför OS 2016.
  • Anna Nordqvist under OS 2016.
  • Pernilla Lindberg hyllar golfförbundets och SOK:s satsning mot OS.
1/

OS-satsning bakom svensk golfsuccé

Golf

Den svenska damgolfen glöder. Det senaste året har såväl Anna Nordqvist som Pernilla Lindberg vunnit majors – och där bakom presterar flera unga talanger. Att golf har blivit en OS-sport tror Lindberg har påverkat utvecklingen.

Pernilla Lindberg tog sin första seger, dessutom i en major, under sitt nionde år på LPGA-touren och toppar det gäng svenska damgolfare som visat framfötterna den senaste tiden.

Bakom henne och fjolårets majorsegrare Anna Nordqvist finns bland annat Jenny Haglund som har tagit sin första proffstitel i karriären, amatören Linn Grant som skapade rubriker i US Open och flera svenskor på LPGA:s undertour Symetra.

Pernilla Lindberg säger att det handlar om en lång satsning från förbundet som nu ger resultat. Att golfen välkomnades tillbaka in i OS för två år sedan tror hon också pushar de svenska nyblivna proffsen framåt. Förbundet har de senaste åren lagt mycket kraft där, vilket skiljer sig från många andra länder.

– I andra europeiska länder får du hjälp av ditt förbund så länge du är amatör och sen när du blir proffs är det tack och hej och du får sköta sig själv. Men i Sverige hjälper de till även när du blir proffs, det är den stora skillnaden. Det är SOK:s (Sveriges olympiska kommitté) och förbundets satsning tillsammans som vi kan tacka för det. Det finns coacher tillgängliga och förutsättningar att stanna i USA och träna.

Många tjejer som tidigare blev klara med college hade inte möjlighet att stanna i USA och fick börja spela i Europa i stället. Men sedan ifjol finns det en hemmabas i Phoenix, Arizona, som förbundet står bakom, med en lägenhet, tillgång till gym och golfbana att träna på.

När Pernilla Lindberg slog igenom kände hon sig mer ensam när det gäller support från den svenska sidan. I dag tycker hon att förbundet fått in mer av ett lagtänk där en framgång lätt kan bidra till en annan.

Med sin sport numera på OS har Lindberg också fått en ny drivkraft i karriären. Inför året satt hon ner med sitt team och bestämde att OS i Tokyo 2020 är det långsiktiga målet.

– Vi ska ge allt vi bara kan fram tills dess, säger Lindberg.

Hon fick en av två platser senast, men nu kan konkurrensen bli hårdare.

– Det kan bli tajt. Jag vet hur många yngre tjejer som också brinner för det. Det gör att jag vill jobba hårdare och är en bra motivation att ha de dagarna man inte alltid vill stå där ute och lägga ner tid på det. När man tar fram målen tänder jag till igen.

Fakta: Golfen i OS

+ Svenska Golfförbundet startade OS-satsningen 2011 med ny organisation och ett riktat program till proffsspelare.

+ "Utmanarsatsningen" ska ge stöd till spelare som befinner sig i etableringsfasen, antingen är de i början av sin proffskarriär eller så är de på väg in i en. Inom golfen får fler spelare än de som ingår i SOK:s utmanarsatsning tillgång till verksamheten även om det inte genererar ekonomiskt stöd in i satsningen. Pernilla Lindbergs coach Patrik Jonsson är ansvarig på damsidan.

+ Golfförbundets "expertteam" består av golftränare, mental tränare och sjukgymnast som tillhandahålls svenska spelare som tävlar på internationella tourer och som ingår i OS-satsningen mot Tokyo 2020. De finns också tillgängliga under träningsdagar och läger.

+ Golfen var tillbaka i OS i Rio 2016 efter 112 år. Spelare placerade topp 15 på världsrankningen är garanterad en plats men varje land får max ha fyra spelare (om alla är topp 15). Länder som inte har någon spelare topp 15 får delta med max två spelare.

+ I Rio spelade Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg för Sverige på damsidan.

Källa: Svenska Golfförbundet.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaAnna NordqvistTorshällaSportGolf
Relaterat