Vilket arbete tar vid på utbildningskontoret efter måndagens beslut?
‒Vi väntar in barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagen. Där förväntas vi få uppdraget att verkställa förslag 2, under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar så. Därefter behöver vi prioritera bland de olika scenarion som är framtagna, och skriva fram beställningar på jobb till Strängnäs fastighets AB.
Hur mycket av förändringarna kommer att genomföras redan inför höstterminen 2018?
‒Det beror på hur snabbt vi kan få klart med vissa anpassningar i lokalerna. För att få effekt av förslaget så snabbt som möjligt kommer vi försöka hinna med det mesta inför höstterminen. Vi ser redan hur rekrytering av behöriga lärare blir allt svårare, samt att det ekonomiska läget gör att vi behöver samla våra resurser.
Kan Fogdö skola få finnas kvar till höstterminen 2019, så att en eventuell friskola har möjlighet att ta vid utan att eleverna behöver byta skola för en kortare tid?
‒Skolstrukturutredningen för inkluderande lärmiljö rör den kommunala verksamheten och är en del i skolutveckling 2023, som barn- och utbildningsnämnden gett mig uppdrag att verkställa. Frågan om etablering av ytterligare fristående skolor är en annan fråga som jag inte haft samtal med nämnden om än, så det får nog hanteras när vi vet mer.
Kan Stallarholmsskolans högstadium få finnas kvar till 2020, av samma anledning?
‒Samma svar som ovan med tillägget att det inte finns någon ansökan om friskola i Stallarholmen. Min utgångspunkt är att jag arbetar utifrån uppdraget från barn- och utbildningsnämnden tills annat sägs.
När räknar ni med att de positiva effekterna av den ändrade skolstrukturen kommer att märkas för elever och skolpersonal?
‒Redan till hösten kommer elevpengen spridas på färre skolor, vilket ger effekt då. Då kommer också hyreskostnaden minska för grundskolan. Full effekt blir det när lokalkostnaden helt lyfts från barn- och utbildningsnämnden, vilket sker under 2019. Att skapa möjligheter till en inkluderande lärmiljö för alla barn kommer att ske successivt och ta lite tid.
Hur stort utrymme finns det för det fria skolvalet, när kvarvarande skolor får allt färre tomma platser?
‒Det finns fortfarande sju skolor i kommunen som har undervisning i årskurserna 7–9, så det finns goda sökmöjligheter. En del skolor har kö redan i dagsläget och så kommer det vara i framtiden också.
Hur ska berörda elever, föräldrar och skolpersonal hållas informerade om förändringarna?
‒Vi kommer att kommunicera via webb och lärplattformen i första hand. Rektorer är också med i den fortsatta processen.
Vilka åtgärder behöver vidtas på mottagande skolor?
‒Det håller en arbetsgrupp på att titta på nu tillsammans med fastighetsbolaget.
Vad händer med skolutredningens tredje förslag, som gick ut på att en ny 7–9-skola byggs i Läggestaområdet inom tre–fem års sikt?
‒Det blir en fråga att fundera över i nästa mandatperiod.