Det var strax efter klockan sju på söndagskvällen ett tiotal personer hamnade i slagsmål på en parkering utanför akuten i Eskilstuna. Enligt Lars-Gunnar Svensson, säkerhets- och beredskapschef vid landstinget i Sörmland, ska ingen av de inblandade ha gjort någon ansats att ta sig in på sjukhuset och det verkar inte som att de hade för avsikt att besöka någon patient.
‒Som jag har förstått det var det personal på akuten som larmade en av våra ordningsvakter efter att ha sett flera personer slåss på parkeringen utanför entrén till akuten. Det ska inte ha varit något bråk inne på akuten och ingen ska ha försökt att ta sig in via den låsta porten, så inne på akuten ska stökigheterna inte ha märkts av i övrigt, säger han.
Vi har alltid ordningsvakter att tillgå som kan ingripa om det behövs.
Lars-Gunnar Svensson, landstingets säkerhets- och beredskapschef
Enligt Lars-Gunnar Svensson finns det stationära ordningsvakter på sjukhuset dygnet runt, året om. Ordningsvakterna har vissa polisiära befogenheter till skillnad från väktare som också anlitas.
‒Vi har alltid ordningsvakter att tillgå som kan ingripa om det behövs.
Ordningsvakten som larmades på söndagskvällen ska i sin tur ha kontaktat polisen men även uppmanat slagskämparna att sluta bråka vilket de också gjorde. När bråket var avvärjt försvann de flesta av de inblandade från sjukhusområdet i två bilar. Den ena bilen återvände emellertid till akuten efter en stund. I bilen färdades en man som uppgavs ha blivit knivskuren i armen i samband med bråket. Enligt polisen bedömdes skadorna som lindriga sårskador. Men varken den skadade personen eller någon av de andra i bilen ska ha velat prata med polisen om vad som hänt på platsen. Bakgrunden till bråket eller vad kombattanterna gjorde utanför akuten är därför fortfarande oklart.
‒Han som har blivit knivskuren säger sig inte ens ha märkt när det hände, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare vid polisen i Eskilstuna.
Enligt Fredrik Hedlund är de inblandade, som alla uppges vara i 20-årsåldern, bekanta med varandra och hemmahörande i Strängnäs. Flera av dem är kända av polisen sedan tidigare. Händelsen rubriceras som grov misshandel och misshandel men utredningen kring ärendet har redan lagts ner.
‒Vi kommer ingenstans eftersom det inte finns några vittnen som kan säga vem som gjort vad eller någon som vill medverka i någon utredning. De inblandade vill inte berätta någonting och därför kommer vi inte lägga något mer krut i ärendet. Våra resurser behövs till annat, säger Fredrik Hedlund.
Fredrik Hedlund tror inte att det var en slump att bråket inträffade utanför akuten men det finns i nuläget ingenting som kopplar brottet till just sjukhuset.
Enligt landstingets säkerhets- och beredskapschef Lars-Gunnar Svensson händer det då och då att det blir stökigt i anslutning till akutkliniken.
‒Av naturliga skäl är akuten mer utsatt än andra avdelningar. En del som söker sig dit är våldsoffer och många är arga och ledsna. I bland blir det stökigt men enligt min uppfattning tycker jag att samverkan med polisen fungerar bra, säger Lars-Gunnar Svensson.
Tommy Ahlström, verksamhetschef på Mälarsjukhusets akutklinik, är ny på sin post sedan en månad tillbaka, men delar bilden av att akuten generellt sett är mer utsatt för situationer av hot och våld än övriga sjukhuset.
‒Vi gör bedömningar kring säkerheten hela tiden för att personal och patienter ska känna sig trygga. Finns det en känsla av otrygghet stärker vi säkerheten vid behov, säger han.