Sveriges kommuner och landsting, SKL, skriver på sin hemsida att ”Fler minskar beroendet av hyrpersonal. Nu har sex landsting och regioner minskat beroendet av hyrpersonal, två fler än vid förra mätningen. Kostnaderna ökar också i långsammare takt.” Denna nyhet publicerades i mars i år på SKL:s hemsida.
Dessvärre är trenden den rakt motsatta i Landstinget Sörmland. Årsbokslutet för 2017 visade en total kostnad på cirka 350 miljoner kronor för inhyrd personal. Prognosen för 2018 är högre än föregående år.
Kan då personalbristen som föranleder behovet av inhyrd kompetens vara ett symptom på en personalpolitik som haltar? Så kan det faktiskt vara.
Att man som anställd arbetar i en miljö med underbemanning, en schemaläggning som rycker sönder familjelivet och en arbetsgivare som inte ser bristerna i arbetsmiljön. Det skapar knappast förutsättningar för att långsiktigt behålla medarbetare. Det försvårar även nyrekryteringen.
Finns det någon lösning på personalbrist och hyrkostnader som bara ökar år från år? Det finns.
Jag vill se en synlig och aktiv ledning. Det ska finnas tydliga mål och korta beslutsvägar likväl som väldefinierade roller och ansvarsuppdrag. Lika viktigt är utbildning i ledarskap och problemlösning där medarbetarna driver förändringsarbetet och har mandat att fatta egna beslut.
Anställda i vården är mer nöjda med sin arbetsplats än med landstinget som arbetsgivare, vilket på sätt och vis är naturligt. Men det är allvarligt att många inte upplever sig vara sedda eller hörda i sitt arbete. Jag har noterat att många tycker att landstinget är onödigt byråkratiskt och hierarkiskt.
Jag vill att varje anställd ska kunna påverka, utvecklas och känna arbetsglädje. Landstinget ska ta ett större ansvar för sina anställda och erbjuda bättre service som arbetsgivare. Taket måste höjas för det interna samtalsklimatet och synliggöra medarbetarna. Landstinget måste våga släppa loss kreativiteten.
Personalkostnaderna är Landstingets enskilt största utgiftspost. Det är därför viktigt att det finns tydliga mål för varje medarbetare och att alla kan se sin egen betydelse i ett större perspektiv. Jag vill se att alla medarbetare har personliga mål och individuell lön på riktigt. På flera håll måste lönen bli mer marknadsmässig och förmånerna mer generösa om landstinget ska vara en attraktiv arbetsgivare.
Utmaningen är inte att acceptera rådande situation och att försöka pressa kostnader utan att vara ett mycket bättre alternativ som arbetsgivare. Med en Moderat personalpolitik i det kommande Region Sörmland så kommer det att göra skillnad för anställda och patienter samt stärka patientsäkerheten.
Ulf Westerberg (M),
landstingsfullmäktige, Landstinget Sörmland