På kommunledningskontoret i Eskilstuna vill man ha svar på det här så snart som möjligt och här har man tagit kontakt med en grupp forskare på Mälardalens högskola under ledning av Gunnel Östlund för att få fram svaren.
Bakgrunden är dels att en motionär från Vänsterpartiet i kommunfullmäktige lyfte frågan för ungefär ett år sedan och dels att man följt de undersökningar kallade Liv och hälsa som landstinget gör med tre års intervaller och där man tydligt kan dra slutsatsen att de stressrelaterade symptomen ökar bland ungdomar i hela länet. Huvudvärk och värk i axlar och nacke förekommer hos fler och allt oftare. Ångest förekommer också, liksom sömnsvårigheter och stress.
‒Framför allt hos unga tjejer, säger Anna-Maarit Tirkkonen på Eskilstuna kommun.
Därför vill man nu göra en riktad fördjupad undersökning hos just unga tjejer i åldern 13 till 15 år och försöker nå många tjejer i sjunde och åttonde årskursen på fyra kommunala grundskolor i Eskilstuna.
250 elever har tillfrågats om de vill vara med i en enkät, där 25 frågor handlar om allt mellan psykisk hälsa; vad gör att du mår bra, till psykisk ohälsa och om du har erfarenheter av kränkningar i verkligheten eller på nätet, om du har erfarenheter av självskadebeteende, självmordstankar. Men även en fråga som kan beröra pornografisk konsumtion.
‒Eftersom alla vi frågat så här långt är under 15 år så måste vi ha föräldrarnas medgivande, säger projektledaren och docenten i socialt arbete, Gunnel Östlund, som medger att hon tillsammans med sina forskarkollegor barnmorskan Magdalena Mattebo och psykologen Magnus Elfström, står inför en mycket tuff utmaning här.
‒Det är bara en förälder som direkt sagt nej, det här medverkar inte vår dotter i. De allra flesta har sagt ja. Men steget att få tjejerna att verkligen fylla i den inledande enkäten har visat sig svårare.
Gunnel Östlund är rent av tveksam till om undersökningen verkligen kommer ge det man hoppas på att få fram.
‒Jag tror inte att vi får in data i den omfattning att vi kan säga något generellt om tillståndet för de unga kvinnorna i Eskilstuna.
Men lite hopp vill hon ändå andas:
‒Jag tror att hela undersökningen måste utvecklas så den även omfattar tjejer i nionde årskursen. Men det kan jag inte ensam utlova då krävs förstås mer pengar.