Eskilstuna lanseras som myndighetsstad

Regeringen har för avsikt att flytta ett flertal statliga myndigheter från Stockholm till övriga landet. Eskilstunas rödblågröna majoritet jobbar för att kommunen ska bli aktuell.‒Vi har starka säljargument, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Här finns lämpliga lokaler för statliga myndigheter, anser Eskilstunas politiska majoritet.

Här finns lämpliga lokaler för statliga myndigheter, anser Eskilstunas politiska majoritet.

Foto:

Övrigt2017-05-16 15:27

Den parlamentariskt tillsatta landsbygdskommittén presenterade i början av året ett betänkande med åtgärder för landsbygdens framtid. Ett av förslagen är att 10 000 statliga jobb utlokaliseras från Stockholmsområdet.

Landsbygdskommittén pekade ut 23 kommuner med extra stora utmaningar. Eskilstuna finns inte bland dessa, men Jimmy Jansson (S) har ändå förhoppningar om att Eskilstuna ska bli aktuellt.

‒Att Eskilstuna inte är en av de 23 kommunerna är förmodligen en försvårande omständighet, säger han.

‒Eskilstuna, och hela Sörmland, har i och med närheten till Stockholm en tendens att hamna i skymundan när insatser sätts in vid kriser, som till exempel finanskrisen 2008–2009. Men som gammal industristad drabbas vi hårt vid konjunkturnedgångar. Vi behöver fler ben än industrin att stå på. Därför är det här så viktigt.

I ett brev till regeringen framhåller Jimmy Jansson Eskilstunas många fördelar, som lokaler i bra lägen nära centralstationen.

‒I och med att Mälardalens högskola äntligen har kunnat börja bygga sitt nya campus blir deras lokaler lediga, och vi har option på dem. Dessutom flyttar Energimyndigheten till andra lokaler och då frigörs myndighetsanpassade lokaler i Fortet. Vi har en väldigt bra dialog med fastighetsägaren.

Även nyproduktion nämns.

‒Väster är klockrent med närheten till stationen, men vi har också andra tomter som passar för utlokalisering.

Ytterligare en myndighet – eller flera – kan innebära nya arbetstillfällen i Eskilstuna. Samtidigt har utredningar visat att så inte alltid är fallet. Men oavsett finns det flera fördelar, menar Jimmy Jansson.

‒Kvalificerade arbetstillfällen är viktiga för en stad, arbeten med lite längre utbildningsnivåer och högre löner. Det har en positiv effekt för stan i stort, till exempel centrumhandeln och restaurangnäringen. Dessutom attraherar den här typen av verksamhet vissa andra företag.

Majoriteten vill nu få tillfälle att sitta ner med regeringen och diskutera fördelarna.

‒Våra chanser borde vara ganska goda, säger Jimmy Jansson.

‒Hyresnivåerna här är betydligt lägre än i Stockholm. Utbildningsnivån blir bättre och bättre liksom kommunikationerna.

23 prioriterade kommuner

De 23 kommuner landsbygdskommittén anser har särskilt stora utmaningar är:

Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!