Ett blixtsnabbt schackparti med värja och mask

Att sätta in en stöt eller att avvärja ett anfall. Vårt språk är fullt av uttryck som har sin grund i fäktningen. Nu har sporten kommit till Eskilstuna.
— Här får man träna både kroppen och knoppen, säger Helena Hellberg, fäktklubben Värjans grundare.

Övrigt2013-11-06 05:00

Det är fullt ös i gymnastikhallen som tillhör S:t Eskilskolan. Här håller tio fäktare från Eskilstuna till två dagar i veckan sedan i våras. Värjorna klingar mot varandra när anfall avvärjs, signaler piper när stötar går in ... Mitt i allt står Ingrid Sermeno Escobar i vita skyddskläder med hjälmen under armen. Ansiktet är fuktigt av svett och hon ser lycklig ut.

— Det känns så underbart för här blir jag av med alla negativa vibrationer från mitt jobb, säger hon.

Ingrid är miljöpartist och sitter bland annat i fullmäktige. Till fäktningen går hon med glädje för här kopplar hon av till hundra procent.

— Jag är fokuserad hela tiden när jag fäktas och arbetar både med kroppen och psyket. Det handlar om att se till så jag inte bli träffad samtidigt som jag försöker få in en stöt på motståndaren.

Under frifäktning kopplar fäktarna upp sig med elkablar anslutna till ett räkneverk och möts två och två i en duell. Varje gång en av deltagarna får in en träff lyser en lampa vid golvet och en signal hörs.

— Dräkterna är väldigt täta och du står hela tiden på spänn, säger Johannes Löfgren, 24 år, som förklaring till svetten i pannan. Du kör hela tiden fotarbete och parerar eller går framåt. Det är mycket jobbigare än man tror.

Johannes gillar fäktning eftersom sporten är snabb/explosiv och kräver mycket hjärna.

— Du måste hela tiden vara vaksam på vad motståndaren gör och analysera hans rörelsemönster.

Fäktning brukar kallas för ett blixtsnabbt schackparti – det gäller att läsa sin motståndare och slå till när chansen dyker upp.

Fäktklubben Värjan har som ambition att medlemmar ur den ska nå OS 2020 och Johannes säger halvt på skämt halvt på allvar att han siktar dit.

2020 är han drygt 30 år och i den åldern befinner sig många fäktare när de är som bäst.

Grundare till fäktklubben är Helena Hellberg och Lena Sverin som för ett år sedan ville börja fäktas och då tog kontakt med tränaren Patrik Norman i Västerås.

Han nappade direkt och i april i år kördes första träningarna. I dag är klubben 17 man stor, tio av dem är aktiva och är mellan 16 och 60 år. Klubben vill ha fler medlemmar och hoppas få starta en ungdomsgrupp snart men då krävs att klubben köper in nya dräkter.

Fäktning är en väldigt allsidig sport med få skador.

— En fantastiskt rolig motionssport, säger Patrik. Speciellt för dem som inte trivs i de traditionella lagsporterna utan föredrar en individuell och taktisk aktivitet.

Patrik säger att man kan bli bättre på fäktning genom att sitta på sin kammare och fundera på hur man ska parera ett drag som motståndaren brukar göra.

Fäktning är en snäll form av kamp, några små blåmärken kan man få av sticken från värjorna men inte mer än så.

— Oavsett vilken kroppstyp du har så kan du bli en bra fäktare. Självklart måste du träna hårt men det spelar ingen roll om du är lång eller kort för det handlar mer om att vara explosiv och snabb.

SUSANNE REDEBO

Webb-tv! Varför är fäktning så fascinerande? Fäktentusiasten Helena Hellberg är uppfylld av sporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!