Globen flyttas från Parken Zoo till Stadsparken

I många år har den stått bortglömd i Parken Zoo. Nu finns långt framskridna planer på att flytta Globen till Stadsparken. Om alla bitar faller på plats blir den kanske Eskilstunas nya landmärke redan i sommar.

Mikael Byström har länge grunnat över Globen och att den borde lyftas fram som ett landmärke i Eskilstuna.

Mikael Byström har länge grunnat över Globen och att den borde lyftas fram som ett landmärke i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-02-27 11:48

– Ja, nu har det börjat röra på sig, konstaterar Mikael Byström, entreprenör och musiker som så sent som förra sommaren drog i gång succén Picnic i Parken tillsammans med Peter Torsén.

Den övergivna Globen har gnagt i Mikael Byströms bakhuvud i många år och nu har han lyckats få både politiker och vissa andra sponsorer i Eskilstuna med på tåget. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson har gett klartecken under förutsättning att näringslivet i stan står för flyttkostnaderna.

Själva byggnaden sorterar under Eskilstuna kommuns konstföremål och ingick inte i försäljningen när Parken Zoo såldes till en privat aktör.

Och just konst finns det gott om inne i Globens mage. Sven "X:et" Erixon, en av Sveriges på sin tid främste konstnärer, målade hela innanmätet med en världskarta när Globen kom till 1958.

Enligt Jimmy Jansson har kommunen utrett om en flytt är möjlig och vad som i så fall krävs - och meddelar att en renovering av Globens insida ryms inom befintlig budget.

"Vi tror att Globen som ju är en fin gammal historisk symbol i Eskilstuna skulle kunna göra sig bra i Stadsparken om den fylls med aktiviteter och evenemang i och omkring" skriver han i ett mess och betonar att han har hela den politiska majoriteten med sig i frågan.

Mikael Byström konstaterar att en hel del praktiska detaljer återstår att lösa men är lycklig över den positiva responsen.

– En sådan kulturskatt bara måste lyftas fram. Designen är tidlös, säger han och visar de bilder som arkitekterna på Tyréns hjälpt honom at ta fram för att kunna visualisera hur Globen kommer att te sig på plats i Stadsparken.

Exakt hur den gamla Globen ska användas i Stadsparken är fortfarande en öppen fråga. Mikael Byström saknar inte idéer: sommarcafé, barnteaterföreställningar, LAN-kvällar är några.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson tänker sig det rundade innanmätet antingen som en publik scen i kommunal regi eller som en lokal utlagd på entreprenad där en privat arrangör ansvarar för innehållet.

Redan för drygt två år sedan lanserade Mikael Byström tre djärva idéer för Stadsparkens räkning: sommarmusik under onsdagskvällarna, ett nytt landmärke i form av Globen som stod bortglömd i Parken Zoo - och husbåtar på ån i centrala stan. Nu tycks bara båtarna återstå.

Globen

Byggdes 1957 av Kooperativa Förbundet till utställningen "En värld utan gränser" på Mosebacke i Stockholm. Under utställningen besöktes den av 145 000 personer, däribland 600 ledamöter från hela världen som deltog i den internationella kooperativa alliansens kongress. Utställningen och kongressen blev starten för det första kooperativa biståndsprojektet som KF drev i samarbete med bland andra LRF och Folksam och som fokuserade på Tanzania. KF:s konstruktionsavdelning utförde Globen, 16 meter i diameter, och konstnären Sven "X:et" Erixon målade sin vision av en gränslös värld på insidan. Efter utställningens slut flyttades den sfäriska byggnaden till Parken Zoo i Eskilstuna där den på 1960-talet bland annat använts för att visa en rymdutställning. De senaste 20-25 åren har den använts som lagerlokal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!