Håll sams om dammen och hindra sabotage!

En vattendom är till för att efterlevas.

Dammen som håller Hjälmarens yta inom tillåtna gränser är en samhällsviktig anläggning som behöver skyddas bättre.

Dammen som håller Hjälmarens yta inom tillåtna gränser är en samhällsviktig anläggning som behöver skyddas bättre.

Foto: Nilsson Anders

Övrigt2017-07-04 05:00

Den är en avvägning i laglig ordning av intressekonflikter mellan dem som vill använda samma vatten till olika saker eller vid olika tillfällen. Det kan vara fisket och elproduktionen. Det kan vara lantbruket vid en sjö som vill slippa översvämningar, sjöfarten som vill ha jämnt vattenstånd och naturvården som ser hur variationerna i vattenstånd skapar naturvärden längs stränderna. Om Mälaren har diskussionen pågått av och till genom årtionden, och resultatet har blivit och förblivit att skillnaden mellan hög- och lågvatten begränsats kraftigt jämfört med de naturliga förhållandena.

Att vattenflödet från Hjälmaren nu gjorts till ett tvisteämne mellan Örebro och Eskilstuna är mer märkligt. Alla strandkommunerna runt Hjälmaren känner av följderna av att det varit mindre snö och mindre regn än vanligt i bland annat Kilsbergen och västra Bergslagen, som vattnet i Hjälmaren kommer från. Hos Eskilstuna kommun ligger tillsynsansvaret för dammen vid Hyndevad där utflödet ur Hjälmaren och därmed sjöns vattenstånd regleras. Men Örebro och alla strandkommunerna – även Katrineholm och Vingåker – är delägare i dammen genom Hjälmarens vattenförbund.

När sjöns yta är för låg enligt vattendomen ska avtappningen inte vara större än tre kubikmeter per sekund. Ändå har det runnit ut mer.

Lika väl som det är besvärande för både friluftsliv och naturvård vid Hjälmaren med för lågt vattenstånd, kan detta gälla vid ett ovanligt litet vattenflöde i ån och ner mot Hjälmaren. Men vattendomen sätter gränsen, och den måste respekteras.

Anmälan till åklagare från Eskilstuna kommun – i dess roll som myndighetsutövare – mot Hjälmarförbundet där även Eskilstuna ingår tyder på att det ansågs att de som ansvarar för dammen varit försumliga eller till och med uppsåtligt brutit mot vattendomen.

När ordföranden i Hjälmarförbundet tvärtom uppger att någon eller några upprepade gånger öppnat en dammlucka utan lov och åstadkommit ett högre flöde i ån genom Eskilstuna och Torshälla är det minst lika anmärkningsvärt. Det äringet enkelt pojkstreck att med verktyg ändra hur mycket vatten en dammlucka släpper förbi. Stämmer detta är det någon som tagit lagen i egna händer i intressekonflikten mellan uppströms och nedströms.

Så kan det ju inte få gå till. Dammen vid Hyndevad är en samhällsviktig anläggning. Ändras dammluckorna vid lågt vattenstånd kan det ställa till skada vid stränderna i Hjälmaren. Om dammen saboterasnär det är stora vattenmängder kan en plötslig ökning av vattenföringen skada andra anläggningar nedströms. Något de olika parterna i Hjälmarförbundet snabbt borde kunna enas om är att installera bättre larmanordningar eller rentav en övervakningskamera. Pågår någon obehörig aktivitet på dammen bör det kunna upptäckas snabbt.

Problemet med vattenytan i Hjälmaren kommer säkert att rätta till sig. Trots all osäkerhet om följderna av ett ändrat klimat är det ändå osannolikt att nederbörden i Svealand, där det inte är långt till Atlanten, skulle minska och ge upprepade torra vintrar och torra somrar.

Men så länge det är för lite vatten i Hjälmaren får inblandade kommuner hjälpas åt. Men det är inte till mycket hjälp att, som nu önskats från Örebro kommun, proklamera ett kategoriskt kommunalt förbud, som skulle bli så trubbigt att det inte skulle medge en ökad tappning ens vid ett stort, skyfallsliknande regnväder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!