Hamdi kämpar för att få sin make till Sverige

Hamdi och Abdirahman lovade varandra ett liv tillsammans så snart han var klar med sin läkarutbildning i Kina. Men han kunde inte återvända till Somalia och hon kunde inte stanna.Nu sitter de i varsin del av världen och hoppas. Det är inte längre ett krig som håller dem isär. Det är svensk byråkrati.‒Det känns jobbigt, säger Hamdi.

Hamdi och vännen Rolf Brunell. På bordet ligger utskrifter från Hamdis och Abdirahmans bröllop i Kuala Lumpur.

Hamdi och vännen Rolf Brunell. På bordet ligger utskrifter från Hamdis och Abdirahmans bröllop i Kuala Lumpur.

Foto:

Övrigt2018-02-03 07:23

Att få återförenas i Sverige är inte enkelt. Det har Hamdi Mohammed Awes, 27, från Eskilstuna fått erfara. Under hela förra året kämpade hon för att hennes ungdomskärlek, numera make, Abdirahman Abdulkadir Ishak, 29, skulle få komma till henne. Men hans ansökan om uppehållstillstånd har mötts av idel avslag.

Tillsammans med sin vän Rolf Brunell, som av en tillfällighet fick höra om makarnas situation, ansöker hon nu på nytt om uppehållstillstånd för maken. Och den här gången känner hon hopp.

Men låt oss först backa bandet 20 år. Då var Hamdi sju år gammal och började skolan i Somalias huvudstad Mogadishu. På samma skola gick redan den några år äldre Abdirahman, i dag specialistläkare i ortopedi i Zhengzhou i Kina.

Hamdi och Abdirahman lärde känna varandra under skolåren, och i tonåren blev de ett par.

‒Vi bodde i samma område i Mogadishu och gick på samma skolor. När jag började gymnasiet gick han sista året, minns Hamdi.

Vi lovade varandra att gifta oss när han kom tillbaka. Men han kunde inte komma tillbaka.

Hamdi Mohammed Awes

Abdirahmans läkardröm föddes tidigt. Men situationen i Somalia blev ohållbar för honom och han tvingades lämna landet och bosätta sig i Kenya. Därifrån tog han sig senare till Kina, där han till slut kunde påbörja sin läkarutbildning.

Tanken var att han skulle återvända till Mogadishu och Hamdi när han tagit sin examen, och att deras liv tillsammans då skulle ta sin början på riktigt.

‒Vi lovade varandra att gifta oss när han kom tillbaka. Men han kunde inte komma tillbaka, berättar Hamdi.

Hon blir tårögd. Det är tydligt att det är smärtsamma minnen hon berättar om.

2012 blev situationen i Somalia värre även för Hamdi, som valde att lämna landet. Hon kom till Sverige. Nu var förhoppningen en annan. Efter Abdirahmans examen skulle de i stället återförenas här. Sverige skulle vara ett bra land för dem båda två.

Men det visade sig bli en återförening med förhinder.

De ingick äktenskap på distans med hjälp av släktingar i Somalia, men det var inte något som svenska myndigheter godtog. I stället reste Hamdi till Malaysia, där hon och Abdirahman vigdes officiellt. Det är en av endast tre gånger hon har träffat Abdirahman sedan hon lämnade Somalia.

‒Vi gifte oss i Kuala Lumpur 2016, berättar hon.

Hon visar pappersutskrifter med bilder från ceremonin. De ser lyckliga ut både hon och Abdirahman.

Men det räcker inte att vara gifta och ha ständigt kontakt via telefon och sociala medier. För att Abdirahman ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige krävs flera andra saker. Hamdi måste bevisa att hon kan försörja honom under hans första tid här, hon måste ha en bostad där han kan bo och hans identitet måste förstås vara styrkt.

Hamdi och Abdirahman författade en ansökan till Migrationsverket. De bifogade de handlingar de tänkte att myndigheten kunde behöva för sin bedömning. Sex månader senare avslogs ansökan.

‒Det kändes jobbigt. Vi förstod inte vad anledningen var, berättar hon.

Det är ungefär här Rolf Brunell kommer in i bilden. Han är god man åt Hamdis systerson, som sedan en tid är nätverksplacerad hos henne i Eskilstuna. När han en dag träffade systersonen fick han höra om avslaget, och bad att få titta på beslutet.

Det såg korrekt ut hans ögon. De handlingar som Hamdi och Abdirahman hade bifogat var inte tillräckliga. Exempelvis hade de bifogat en av Hamdis lönespecifikationer i stället för hennes anställningskontrakt, och enbart en lönespecifikation säger ingenting om en varaktig inkomst.

‒Det köper jag, säger Brunell.

När han lyssnade på Hamdis berättelse tyckte han dock att det kändes som ett glasklart fall. Givetvis skulle det gå att få ett bifall, bara dokumentationen blev rätt. Han tog sig an ärendet. Men inte heller Brunell, som är jurist och tidigare har arbetat som bland annat förvaltningschef inom Eskilstuna kommun, lyckades.

Han hade under sommaren och hösten 2017 kontakt med både Migrationsverket och Förvaltningsdomstolen i Göteborg, men upplever inte att han fick några klara besked om vilka kompletteringar som skulle behöva göras.

Att myndigheterna hanterar det här så nonchalant gör mig förbannad.

Rolf Brunell

Vid ett tillfälle frågade han om det skulle underlätta för styrkandet av Abdirahmans identitet om läkaren reste de 80 milen från sitt hem i Zhengzhou till Peking och legitimerade sig på den svenska ambassaden, och fick uppfattningen att det inte skulle vara nödvändigt. Trots det avslogs överklagan senare - eftersom Abdirahmans identitet inte ansågs vara styrkt. Det räckte inte med kopior på hans identitetshandlingar.

Att det ska vara så krångligt gör Brunell förfärad. Om inte ens en erfaren myndighetsperson som han kan få klarhet i vad som krävs, hur ska då andra kunna göra rätt?

‒Att myndigheterna hanterar det här så nonchalant gör mig förbannad, säger han.

Efter att ha nekats prövningstillstånd i högsta instans, Migrationsöverdomstolen, har Rolf Brunell och Hamdi nu lagt den gamla ansökan till handlingarna. Den är ett avslutat kapitel. Nyligen postade de i stället en helt ny ansökan om uppehållstillstånd för Abdirahman till Migrationsverket.

Till den nya ansökan har de bifogat allt de kan komma på för att styrka de uppgifter de lämnat. Bland mycket annat Abdirahmans pass i original och en kopia på ett mejl från Somalias svenska ambassadör Awale Ali Kullane, som känner Abdirahman och intygar att han är han.

Enligt Brunell finns det inga tvivel rörande äktenskapet och Abdirahmans identitet. Hamdi har dessutom en fast anställning och en lägenhet som är fullt tillräcklig för dem båda, även om systersonen skulle bo kvar där. Brunell hoppas att det ska räcka till ett bifall den här gången, och hans hopp smittar av sig även på Hamdi.

‒Utan Rolf hade jag inte vågat tänka att han en dag ska komma hit, säger hon.

Det faktum att Abdirahman numera är specialistläkare inom ortopedi hemma i Kina och sannolikt skulle kunna göra stor nytta i den svenska sjukvården adderar någonting ytterligare till historien, menar Brunell. Sverige borde helt enkelt vilja att han flyttade hit. Något som även Hamdi instämmer i.

‒Det finns många som kommer hit och har svårt att komma in i samhället, men det skulle inte bli så för honom. Det skulle gå lätt för honom.

Hon har själv inte haft några problem med det. Trots att hon bara bott i Sverige sedan 2012 pratar hon flytande svenska, är utbildad undersköterska och har en fast anställning inom omsorgen.

‒Jag började jobba efter tio månader i Sverige och jag har haft jobb sedan dess, berättar hon.

Man måste kunna göra allting sannolikt. Vi utreder allting noga.

Matilda Niang, Migrationsverket

Migrationsverkets presstjänst kan inte kommentera det enskilda ärendet. Man medger dock att ansökningsprocessen kan uppfattas som krånglig, och att kraven som ställs på en ansökan är höga. Kraven på bostadens storlek och försörjning har dessutom skärpts sedan tidigare.

‒Man måste kunna göra allting sannolikt. Vi utreder allting noga, så att det inte rör sig om skenäktenskap och så vidare, säger Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst.

Hamdi Mohammed Awes lever nu på hoppet att den nya ansökan ska anses komplett och få bifall, och att hon äntligen ska kunna återförenas med Abdirahman. Men det lär bli en tids väntan. Avslaget på den första ansökan tog sex månader att få, och även om det skulle bli bifall den här gången kommer det dröja innan hon kan återse sin make.

Men makarna är beredda att vänta.

‒Han tycker också att det här är jobbigt. Men kommer det ett positivt besked väntar vi gärna lite till, säger hon.

Vad gör ni om det skulle bli ett nytt avslag?

‒Det skulle kännas jobbigt. Men låt oss inte förlora hoppet.

Uppehållstillstånd för make/maka

En persons make, maka, sambo eller registrerade partner kan få uppehållstillstånd i Sverige om ett antal krav är uppfyllda. Vid en ansökan ska det bifogas dokumentation som styrker uppgifterna. Exempelvis dokument som styrker identiteten och ett eventuellt äktenskap.

Det ställs också krav på personen som redan bor i Sverige:

Personen ska vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd eller tidsbegränsat uppehållstillstånd med flyktingstatus.

Personen ska kunna försörja sig själv och den som ansöker om uppehållstillstånd.

Personen ska ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för båda att bo i.

Båda parter är minst 18 år.

Källa: Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!