Här får du hjälp med hemläxan

Har du kört fast med förstagradsekvationen eller snubblar du på bokstäverna i litteraturläxan? Lugn bara, hjälpen finns närmre än du anar. Varje måndag finns Frivilligcentralens volontärer på plats i Multeum för att hjälpa till att räta ut dina frågetecken.– Matte, biologi och fysik var det jag undervisade i tidigare men vi räknar med att klara av alla ämnen upp till minst högstadienivå, säger den tidigare gymnasieläraren Elisabeth Pettersson.

Kari Johansson är samordnare på Frivilligcentralen som ställer upp med volontärer till Läxhjälpen.

Kari Johansson är samordnare på Frivilligcentralen som ställer upp med volontärer till Läxhjälpen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-27 13:02

Det kan vara svårt att få hjälp med vissa skoluppgifter hemma. Syskon och föräldrar kanske varken har tid eller kunskap att förklara de frågor som studiematerialet innehåller. Bland annat därför har organisationen Frivilligcentralen dragit i gång läxhjälp i Multeum två timmar i veckan.

– Vi fick frågan av kommunen om vi hade några frivilliga som kunde hjälpa till med läxläsning, säger Kari Johansson som är samordnare på Frivilligcentralen.

Lokaler har de fått låna av Multeum och när tidningen besöker biblioteket på premiärdagen finns två volontärer på plats i stora utställningshallen. Elisabeth Pettersson, som tidigare har undervisat på Europaskolan, har sällskap av Rigmor Thorstensson, med bakgrund som lärare i matematik, kemi och mikrobiologi.

– Det är bara kul om vi kan bidra och hjälpa någon som kört fast. Alla som vill ha hjälp är välkomna hit, säger Rigmor Thorstensson.

Syskonen Abdel Monem Ismail och Nimat Ismail kom från Eritrea till Sverige och Strängnäs för elva månader sedan. I dag går de på Thomasgymnasiet och när de dyker upp på Multeum vill de gärna ha hjälp med språkläxan i svenska.

– Min lärare hade sett anslaget om Läxhjälpen och det var han som tipsade oss att gå hit och få hjälp. Det är bra att det finns för det är svårt ibland, säger Abdel Monom Ismail.

Elisabeth Pettersson och Rigmor Thorstensson går metodiskt igenom text och frågeställning. Efter några upprepningar är den första uppgiften i hamn.

– Sen jag gick i pension har jag fått många påstötningar om att komma in och jobba som lärarvikare. Jag känner mig klar med skoljobbet. Det här är något annat och jag tror att vi är några som verkligen kan hjälpa till, säger Elisabeth Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!