Strängnäs Inför ödesvalet 2018 så har skolan seglat upp som en av de viktigaste frågorna i Strängnäs. Socialdemokraterna och Moderaterna har tagit beslut om skolan utan att lyssna in befolkningens krav på folkomröstning. De anser att landsbygdsskolor ska läggas ned och verksamheten centraliseras.
Man lyfter fram att det skulle innebära en ekonomisk besparing och att lärarna måste arbeta i större lärarlag för att få kollegialt utbyte. Men besparingen handlar i bästa fall om några promille av budgeten och landsbygdsskolorna är populära bland lärare.
Vårt huvuduppdrag är elevernas väl och ve. Därför ska landsbygdsskolorna bevaras och utvecklas, inte läggas ner. Det är landsbygdsskolorna som lyckas bäst med sitt uppdrag, något jag har framhållit under åtta år och ingen har motbevisat mig.
Uppgifter från gymnasieminister Anna Ekström anger att till år 2026 måste 1 400 nya förskolor och skolor byggas i Sverige för att klara den växande skaran elever. Strängnäs beskärda del av detta blir fem skolor, baserat på vår andel av befolkningen, lika många som vi nyss lade ner.
Fler dåliga och kostsamma beslut har fattats av Strängnäs kommun de senaste tio åren, än resten av Södermanlands övriga kommuner gemensamt.
Det är alltså dags att byta ut de styrande och vissa tjänstemän för att Strängnäs skall bli den idyll den borde vara.
Emma Boy (SD)
Ledamot barn- och utbildningsnämnden, Strängnäs
Rosé-Marie Söderlund(SD)
Ersättare barn- och utbildningsnämnden, Strängnäs