En av de allra mest anonyma rotfrukterna av dem alla Àr svartroten. Den ligger dÀr i en lÀtt bedagad och grusig plastpÄse och liksom bara tigger om att fÄ blott en aning uppmÀrksamhet. En fulare stackare fÄr man leta efter. Men döm om gommens förvÄning nÀr denna lÄngsmala, grÄsvarta, trÀgrensliknande rotsak blivit av med dess murriga yttre och kokats lÀtt al dente i ett friskt citronvatten och serverats med rört vitlökssmör. Mums för njutningslystna sjÀlar!
Lika god Àr den i gratÀng, rostad i ugn, lÀttkokt i vin och grÀdde eller marinerad ljummen i en senapsstinn vinÀgrett. Svamp, ost, vitlök, rökt skinka och citron Àr smaker som gör sig fint ihop med den lite söta, mjÀlla smaken som hamnar nÄgonstans i grannlandet mellan kronÀrtskocka och sparris.
Svartrot har ocksÄ blivit kÀnd under smeknamnet fattigmanssparris, mycket beroende pÄ att den kan anvÀndas pÄ samma sÀtt som sparris, samtidigt som bÄde smaken och formen pÄminner om varandra. Ibland kallas den ocksÄ för sitt spanska namn scorzonera, vilket betyder just svart rot. PÄ engelska heter den salsify, vilket kan vara bra att lÀgga pÄ menyminnet för framtida restaurangbesök i utlandet.
Det Àr bara sjÀlva skalet som Àr svart, köttet Àr snarare gulvitt och vÀldigt kÀnsligt för syre. DÀrför mÄste roten ned i citronvatten sÄ fort den Àr skalad för att inte mörkna. Koka den sedan gÀrna i vatten med citron, mjölk och lite mjöl sÄ behÄller den sin fina benvita fÀrg. Tio minuter, en kvart brukar vara lagom. TuggmotstÄnd Àr ett mÄste, annars tappar den all inneboende charm.
Svartroten har sitt ursprung kring Medelhavet, dÀr den fortfarande vÀxer vilt. Den spreds redan pÄ 1600-talet, men hittade inte till de svenska kökstrÀdgÄrdarna förrÀn sisÄdÀr 200 Är senare. Den Àr vÀldigt populÀr i Frankrike och Belgien, sÀrskilt jÀmfört med hur lite som faktiskt sÀljs i vÄra trakter.
Svenska svartrötter hittar man framför allt pÄ hösten och vintern. VÀlj slÀta, spÀnstiga och fasta exemplar och förvara dem i en plastpÄse i kylen. Har du svartrötter i trÀdgÄrden kan de överleva vintern i jorden.
Svartrötter innehÄller ingen stÀrkelse och Àr dÀrför kanonbra mat för diabetiker, speciellt med tanke pÄ att rotpinnarna kryllar av fibrer. Dessutom Àr jÀrnhalten förvÄnansvÀrt hög, sÄ framför allt kvinnor gör klokt i att knapra lite svartrötter dÄ och dÄ.
Larvigt gott Àr det ocksÄ - sa jag det?