Klubbar till attack mot AFC:s barnvärvningar: "Det som sker är en katastrof"

Flera av Eskilstunas föreningar går till attack mot AFC:s värvningsförsök av barn. – Det som nu sker är en katastrof för vår verksamhet, säger Daniel Johansson, ordförande i Jäders IF.– Risken är stor att lag får läggas ner, säger Thomas Liberg, ordförande i BK Sport.

BK Sports ordförande Thomas Liberg och Jäders ordförande Daniel Johansson riktar kritik mot hur AFC Eskilstuna bedriver sin jakt på ungdomsspelare.

BK Sports ordförande Thomas Liberg och Jäders ordförande Daniel Johansson riktar kritik mot hur AFC Eskilstuna bedriver sin jakt på ungdomsspelare.

Foto:

Övrigt2018-12-04 06:27

Enligt vad tidningen erfar är Triangeln, City, IFK Eskilstuna, Södra, Jäder och Sport exempel på klubbar som inte gillar AFC:s arbetssätt för att värva ungdomsspelare. Den nyblivna allsvenska föreningen har bjudit in till provspel och även kontaktat barn, så unga som sju år, för att få dem att byta klubb.

Jäders Daniel Johansson och Sports Thomas Liberg har skrivit var sitt brev adresserat till AFC, Sörmlands Fotbollsförbund och många av stans föreningar.

– Vi i Jäders IF bedriver idag en fotbollsverksamhet för knappt 300 spelare strax utanför Eskilstuna. Vi har idag lag från bollskola till seniorverksamhet både på dam- och herrsidan. En av våra stora utmaningar är att vi ligger lite utanför stan vilket kan medföra svårigheter att rekrytera ledare och spelare från andra områden än närområdet. Vi har alltid bjudit in alla att vara med och spela fotboll oavsett fysiska/sociala/ekonomiska förutsättningar, säger Johansson.

– Band annat har vi haft ett samarbete med flyktingförläggningar och familjehem där ledare och föräldrar gjort ett fantastiskt jobb med att hämta och lämna dessa barn samt försett dem med träningsutrustning. Vi som förening har ställt upp med engagemang i olika nätverk, träningsmaterial och spel utan avgifter. Det som nu sker är en katastrof för vår verksamhet. Att man går ut och har uttagningar/startar nya lag för spelare i redan befintliga lag gör att strukturen ofta slås sönder. Inte sällan är det ett tränarbarn som ofta tar chansen och går vidare vilket leder till att vi inte bara tappar spelare utan också ledare.

Thomas Liberg är inne på samma linje.

– Vi ser en stor risk i att andra klubbar kan få svårt att få ihop lag och risken är stor att lag får läggas ner. Det har då bara resulterat i att AFC har plockat de bästa och tyvärr har kanske några valt att sluta spela fotboll i unga år. På sikt kommer de bästa som vill satsa lite mer att välja en klubb som passar för just dem. Barn utvecklas olika och det ska man få göra utan utslagning i tidig ålder, alla är olika, olika är bra, säger Liberg.

– Eskilstuna som vi älskar fick till slut elitfotboll (2017) igen även på herrsidan vilket var väldigt glädjande tack vare ett samarbete mellan Eskilstuna City FK och Athletic FC senare AFC Eskilstuna. På grund av det uppsagda avtalet mellan City och AFC måste därför AFC skapa sig en egen ungdomsverksamhet för att få bidrag från SEF (Svensk elitfotboll), de kan inte längre få den hjälpen av City. Frågor som uppstått är ska AFC söka ett samarbete med någon annan klubb, starta från noll och rekrytera spelare på samma villkor som alla andra vilket betyder att man bjuder in till uppstart av ny ålderskull eller till varje pris ha lag i alla åldrar redan nu.

LÄNK ►AFC-chefens svar på kritiken

Alternativ två är det mest naturliga i Eskilstuna, moraliskt och respektfullt mot såväl spelarna som övriga klubbar, menar Liberg.

– Tyvärr har AFC valt att jobba utifrån alternativ tre vilket gör att värvningar/direkta kontakter tas med föräldrar till barn så unga som sju år, naturligtvis om barnet är tillräckligt bra med AFC:s mått mätt. Kommunikationen med andra föreningar i Eskilstuna är i stort sett noll och inget. Vi är övertygade om att ingen förälder vill se sitt barn bli ratat i tidiga år för att man inte håller måttet.

Både Daniel Johansson, som sponsrar AFC med sitt företag, och Liberg gläds med klubbens framgångar och att laget tog klivet upp i Allsvenskan igen.

– Det är inte så att vi vill hänga AFC. Vi vill få till en dialog och en samsyn på hur vi ska se på ungdomsfotboll i Eskilstuna, säger Daniel och fortsätter:

– Som vi förstått det skulle verksamhet bedrivas från U16 hos AFC och då får man räkna med att de som vill lite mer rör på sig till nya miljöer och då har vi som mindre förening lättare att parera detta med exempelvis hopslagningar av flera lag. Det som blivit tråkigt är att detta har skett helt utan samtal med föreningarna och en möjlighet att förklara sitt syfte. Det leder till att man inte känner samma glädje när det går bra för representationslaget heller.

Johansson skulle hellre se att AFC är med och stöttar verksamheten och ledarutveckling i de olika klubbarna.

– Det blir oerhört svårt att förklara för en förälder som ringer till mig och berättar att hans barn inte fick plats i det nya P07-laget när två av hans kompisar ska spela där och att han säger att han är värdelös på fotboll och ska sluta spela. Det är helt omöjligt att bedöma en elvaåring och utvecklingen så tidigt hos individen när det i grund och botten bygger på att man är en träningstalang och kanske mindre fotbollstalang. För oss som förening är det helt uteslutet att utesluta barn från att spela med sina kompisar, säger Daniel och avslutar:

– Att starta bollskola står alla fritt att göra då det inte slår sönder befintliga verksamheter och det är den utvecklingen vi önskat se. För att få AFC att bli folkets lag så krävs det en rejäl översyn av hur detta har skötts fram till idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!