Jag tror att alla innerst inne gillar köttbullar. Man kanske inte gillar alla varianter, men det finns en köttbulle för varje mathjärta. Eller vegetarisk bulle om man är lagd åt det hållet. Men rullade bullar i någon form är något som vi definitivt vill ha i våra liv.
För det finns något trösterikt med själva konceptet köttbullar. Det är tallrikens motsvarighet till en varm famn, välanvända förkläden och mammas kök. Kanske beror det på kärleken och hantverket som trots allt krävs för att de alls ska bli av. Någon måste lägga ned lite kärlek på att stå och rulla de små godingarna för hand. Ja, jag vet att det går att spritsa köttbullar – men det ska ändå göras. En i taget. Det tar tid. Och tid är en lyxvara i våra dagar.
Det kan vara förklaringen till att köttbullar är så populärt vart i världen man än vänder näsan. Alla har sina egna varianter och smaksättningar. I många varmare trakter som Marocko och Grekland föredrar man att göra dem på lammfärs, i Skåne använder man helst fläskfärs, medan kalvfärs går hem i Italien.
Smaksättningarna kan variera i det oändliga – allt från kryddpeppar och ansjovis som i våra julköttbullar till russin, citron, fänkål och salsiccia som i de sicilianska (som jag för övrigt rekommenderar å det varmaste, de är helt enkelt suveräna).
Det finns också olika trick för att få färsen att hålla ihop. Inget av dem är överlägset det andra, huvudsaken är att man använder sig av något som binder, till exempel ströbröd, ägg och/eller mjölk. Att arbeta med fuktade händer underlättar själva rullandet. Och stek inte för många i taget, då förmår de varken rulla sig runda eller få färg.
Men å andra sidan – en perfekt köttbulle är en tråkig köttbulle. Ju mer personliga köttbullarna är desto bättre smakar de. Tänk också på hygienen, köttfärs är känsliga saker.
Så testa lite variation och låt dig inspireras av mammas köttbullar på utrikiska. Att vi vågar nosa på valmöjligheterna kommer inte att hota vår heliga lingon-, brunsås- och köttbulletradition. Det är ingen skam att piffa till en smet med spiskummin, mynta och cayenne. Det är kul och gott att lära av andra. Och varför inte bjuda mamma?