Köttbullar med spännande smaker

Mammas köttbullar må vara godast. Men de smakar olika beroende på var man kommer ifrån. I dag serverar vi köttbullar på tre olika språk.

Köttbullar är en klassiker världen över, och det finns en variant för alla smaker. Våga prova något nytt och låt dig Inspireras av smaksättningar från utlandet.

Köttbullar är en klassiker världen över, och det finns en variant för alla smaker. Våga prova något nytt och låt dig Inspireras av smaksättningar från utlandet.

Foto: Henriksson Janerik

Övrigt2017-03-22 17:11

Jag tror att alla innerst inne gillar köttbullar. Man kanske inte gillar alla varianter, men det finns en köttbulle för varje mathjärta. Eller vegetarisk bulle om man är lagd åt det hållet. Men rullade bullar i någon form är något som vi definitivt vill ha i våra liv.

För det finns något trösterikt med själva konceptet köttbullar. Det är tallrikens motsvarighet till en varm famn, välanvända förkläden och mammas kök. Kanske beror det på kärleken och hantverket som trots allt krävs för att de alls ska bli av. Någon måste lägga ned lite kärlek på att stå och rulla de små godingarna för hand. Ja, jag vet att det går att spritsa köttbullar – men det ska ändå göras. En i taget. Det tar tid. Och tid är en lyxvara i våra dagar.

Det kan vara förklaringen till att köttbullar är så populärt vart i världen man än vänder näsan. Alla har sina egna varianter och smaksättningar. I många varmare trakter som Marocko och Grekland föredrar man att göra dem på lammfärs, i Skåne använder man helst fläskfärs, medan kalvfärs går hem i Italien.

Smaksättningarna kan variera i det oändliga – allt från kryddpeppar och ansjovis som i våra julköttbullar till russin, citron, fänkål och salsiccia som i de sicilianska (som jag för övrigt rekommenderar å det varmaste, de är helt enkelt suveräna).

Det finns också olika trick för att få färsen att hålla ihop. Inget av dem är överlägset det andra, huvudsaken är att man använder sig av något som binder, till exempel ströbröd, ägg och/eller mjölk. Att arbeta med fuktade händer underlättar själva rullandet. Och stek inte för många i taget, då förmår de varken rulla sig runda eller få färg.

Men å andra sidan – en perfekt köttbulle är en tråkig köttbulle. Ju mer personliga köttbullarna är desto bättre smakar de. Tänk också på hygienen, köttfärs är känsliga saker.

Så testa lite variation och låt dig inspireras av mammas köttbullar på utrikiska. Att vi vågar nosa på valmöjligheterna kommer inte att hota vår heliga lingon-, brunsås- och köttbulletradition. Det är ingen skam att piffa till en smet med spiskummin, mynta och cayenne. Det är kul och gott att lära av andra. Och varför inte bjuda mamma?

Mexikanska köttbullar i rökig chili-tomatsås

Till 4 portioner, 1 timme

Smarriga köttbullar med mexikansk hetta och massor av smak.

500 g blandfärs

1 liten lök, finhackad eller riven

70 g bacon, finskuren

1/2 dl ströbröd

1 ägg, uppvispat

1 tsk torkad oregano

2 tsk engelsk senap

salt

nymalen svartpeppar

olivolja

färsk koriander

Sås:

1-2 torkade anchochili (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

olivolja

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna

2 tsk spiskummin

1/2-1 msk chipotlepaste (eller efter smak)

1 burk hela tomater à 400 g

2 1/2 dl oxbuljong

1/2 lime

1/2 tsk kanel

1 nypa socker

salt

nymalen svartpeppar

Blanda köttfärs, lök, bacon, ströbröd, ägg, oregano och senap i en bunke. Se till att smeten blandas riktigt väl.

Häll kokande vatten över anchochilin och låt den stå och dra under tiden du med fuktade händer rullar köttbullarna.

Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt spiskummin och chipotlepaste och låt fräsa tills det börjar dofta. Häll på tomater, buljong och pressa i limesaft. Mosa tomaterna lätt med en träslev. Mixa anchocilin med vattnet och häll ned alltsammans. Smaksätt med kanel, socker, salt och peppar. Låt puttra på svag värme medan du bryner köttbullarna.

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna i omgångar så att de precis bara får färg runt om. Lägg ned dem i tomatsåsen (stekskyn får gärna följa med) och låt sjuda under lock i cirka 25-30 minuter. Garnera med färsk koriander eller persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!