Majs till fest och vardag

Dåligt med klirr i kassan? Ut och plocka majs! Färsk majs är billig skördemat med massor av smak och potential.

Låt grillen jobba lite till. Servera grillade majskolvar med piffig lime- och korianderpesto.

Låt grillen jobba lite till. Servera grillade majskolvar med piffig lime- och korianderpesto.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-24 17:00

Det är just precis nu som majsen smakar som mest och kostar som minst. Extremt lättlagad mat för en eller många, för små som stora. Några kokta majskolvar kan rädda såväl ekonomin som humöret för hushåll i kris.

[fakta nr="3"]

Och glädjande nog blir vajande majsfält en allt vanligare syn i vårt avlånga land. Majsen är nämligen inte bara vacker att titta på när den växer, det är också ett trivsamt familjenöje att åka ut till närmaste självplock och till en rimlig penning förse sig med solgula kolvarna.

Nykokta eller grillade är de opretentiös festmat som kräver minimalt med ansträngning. Inte konstigt att grönsaken odlats i tusentals år. Den söta milda smaken har alltid tilltalat människan.

[fakta nr="1"]

Tekniskt sett är majs faktiskt inte en grönsak utan spannmål. Mjölet är med andra ord minst lika eftertraktat som själva kornen. Tyvärr är det också en av de grödor som blivit allra mest utsatt för genmanipulation. Därför kan det vara en god anledning att välja ekologisk majs.

Majsen ska inte tillagas för länge, då blir den hård och seg. Tio-tolv minuter i lättsaltat vatten brukar vara lagom. Har du inte hunnit plocka in grillen ännu, så ger ett fång nyskördad majs ett gyllene (förlåt…) tillfälle att dra igång den igen. Det händer nämligen något alldeles förtjusande i munnen när den söta saftiga majsen krockar med den där nötigt brända kolsmaken. Räkna med en dryg kvart på grillen. Du kan förkoka majsen ett par minuter om du är otålig.

[fakta nr="2"]

Har du riktigt bråttom funkar det faktiskt utmärkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter på full effekt brukar vara lagom.

Skulle du nu mot förmodan inte mäkta med något av ovanstående, finns det förstås alltid konserverad majs att ta till. Kanske inte fullt lika festligt och gott, men genvägar är alltid tillåtna i mitt kök.

Majs är ändå majs. Enkelt och gott – utan att kosta skjortan.

Creamed corn med feta och räkor

Till 4 portioner, 30 minuter

En modern variant av den amerikanska sydstatsklassikern ”shrimps and grits” (en slags majsgröt med räkor). Härligt krämigt och en skön brytning mellan den söta majsen och den salta osten.

6-7 majskolvar

400 g ASC-märkta jätteräkor eller 500 g vanliga med skal

3 vitlöksklyftor, rivna

olivolja

1 msk smör

4 msk grädde

150 g fetaost

1 orange paprika, urkärnad och tärnad

1 röd chili, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

färsk koriander och/eller finskuren salladslök

Ställ majskolvarna upprätt på snedden mot en skärbräda. Skrapa av kornen med den trubbiga sidan på en kniv.

Skala räkorna och blanda med vitlök och lite olivolja och låt ligga till sig.

Smält smör i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt majs och låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills den är riktigt mjuk. Tillsätt lite vatten om vätskan kokar bort.

Mixa grovt. Bryt ned hälften av fetaosten. Vänd ned paprika, chili och vitlöksräkorna. Salta och peppra. Blanda väl och häll upp på fat.

Smula över resten av osten, strö över kryddgrönt och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!