Nytt sopkaos vid återvinningsstation

Återvinningsstationen i Fröslunda har blivit ökänd för den frekventa sopdumpning som pågår på platsen. Under påskhelgen var det dags igen.

Återvinningsstationen i Fröslunda är enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI, hårt drabbad av sopor som inte ska vara där.

Återvinningsstationen i Fröslunda är enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI, hårt drabbad av sopor som inte ska vara där.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-03 18:05

Drivor av kasserade kartonger och emballage tornade upp sig intill containrarna vid återvinningsstationen nära bensinstationen i Fröslunda under helgen.

Enligt förbipasserande var det någon eller några personer i en skåpbil som stjälpte av skräpet mitt under blanka påskdagen i söndags.

Återvinningsstationen i Fröslunda är ofta drabbad av massdumpning av sopor. Här återfinns grovsopor i form av gamla badkar, soffor och kylskåp liksom skräp som förefaller vara restaurangavfall och annat diverse skrot.

– Fröslundastationen är nog den värsta i Eskilstuna, säger Jenny Randborg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Det är återvinningsföretaget FTI som ansvarar för återvinningsstationerna runt om i Eskilstunas bostadsområden. Dumpning av sopor sker vid flera stationer men Fröslunda sticker ut, enligt Jenny Randborg.

Redan på annandag påsk var emellertid personal ute och städade i Fröslunda. På tisdagen fanns en del sopsäckar slängda på platsen men de stora kartonghögarna var borta.

– Våra städare tog bilder före och efter så jag vet att det såg förskräckligt ut. Det såg ut att vara verksamhetsavfall och sannolikt var kartongerna inte helt tomma, säger Jenny Randborg.

Efter påsken 2017 rapporterade Eskilstuna-Kuriren om massdumpning av kartonger och mat på flera platser i Eskilstuna, både vid återvinningsstationer och ute i naturen. Problemet eskalerar ofta under storhelger men förekommer året runt.

Nedskräpning verkar inte vara ett prioriterat brott.

Enligt Jenny Randborg är det svårt att identifiera vem eller vilka som ligger bakom sopdumpningarna.

– Det är ett av våra största problem att komma till rätta med. Vi försöker spåra soporna om det går. Ibland polisanmäler vi, men ofta leder det inte någonvart, nedskräpning verkar inte vara ett prioriterat brott.

Jenny Randborg uppmanar allmänheten att höra av sig med tips om eventuella sopförövare. Övervakningskameror och väktare är också alternativ som diskuteras för att få bukt med sopvandaler.

– Allmänheten är våra ögon. Men man ska också vara medveten om att sopor kan ta sig konstiga vägar. Den som anlitar någon att ta hand om avfall bör dubbelkolla så att soporna verkligen slängs på rätt sätt, säger Jenny Randborg.

Just återvinningsstationen i Fröslunda städas tre gånger i veckan och kärlen för kartonger och plast töms varje vecka. Det är inte tillåtet att lämna uttjänta förpackningar vid sidan av containern.

– Vi kan ha förståelse för om en privatperson som släpat med sig en kasse glas lämnar den utanför containern om containern är full. Men det är självklart inte tillåtet för restauranger eller andra verksamheter att kasta sitt avfall vid återvinningsstationerna.

Vid kommunens stora återvinningscentraler vid Retuna och Lilla Nyby är det gratis för både företag och privatpersoner att slänga kasserade pappersförpackningar och wellpappkartonger. Att slänga matavfall kostar runt en krona per kilo för näringsidkare.

TYCK TILL ►

Situationen vid återvinningsstationen i Fröslunda vållar debatt på Eskilstuna-Kurirens facebooksida. Här kan du följa med i diskussionerna:

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGZXNraWxzdHVuYWt1cmlyZW4lMkZwb3N0cyUyRjEwMTU1MTQ4NDY3ODYyNDQzJndpZHRoPTUwMCIgd2lkdGg9IjUwMCIgaGVpZ2h0PSI0ODIiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTtvdmVyZmxvdzpoaWRkZW4iIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+"]

Sopsortering

Hushållen, det vill säga alla invånare, har skyldighet att sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor och lämna detta avfall till de insamlingssystem som finns.

Det hushållsavfall som inte lämnas till producenternas insamlingssystem ska lämnas till kommunens insamling.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar på uppdrag av de företag, producenterna, som sprider dem i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!