Peter älskar brädspel – här är hans bästa speltips

Att spela brädspel är ett klassiskt tidsfördriv under regniga sommardagar. Men brädspel behöver absolut inte betyda Monopol eller Finans.‒Det finns något som passar alla. Allt från spel där man vaktar får och odlar bönor till spel med teman som skräck, sci-fi, zombies och western, säger spelentusiasten Peter Haraldsson.

Övrigt2017-07-04 11:45

Hemma i Peter Haraldssons hus i Strängnäs finns det många brädspel. Som ledare för brädspelsföreningen Holy Dice arrangerar han också speldagar i Strängnäs.

‒De flesta känner till Monopol, Risk, Cluedo och Vem där. Jag brukar jämföra brädspel med dataspel. Dataspelen har utvecklats mycket sedan 80-talet, brädspelen har gjort en liknande resa men i skymundan. Det har skett en enorm utveckling kring de olika genrer som finns, säger han.

Enligt Strängnäsbon är brädspel en hobby som bara växer sig starkare. Främst utomlands, men även i Sverige.

‒Under 2016 publicerades 3000 nya spel i världen och fler upptäcker att det finns fler spel än de man hittar i leksaksaffärerna. Det finns också svenska spelutvecklare som är bra, säger han.

En framgångsrik svensk spelutvecklare är Jacob Fryxelius, vars spel Terraforming Mars har nominerats i tyska Årets spels underkategori "kennerspiel de jahre", ett pris som Peter Haraldsson nämner som det tyngsta inom brädspelsvärlden.

‒Hans spel Terraforming Mars handlar om att göra planeten Mars beboelig. Det är ett fantastiskt spel, säger han

Tre moderna klassiker som Peter Haraldsson vill tipsa om är Catan, Carcassonne och Ticket to ride.

‒Catan fick ett stort genomslag och blev lite av ett startskott för brädspel i Sverige. Annars ligger vi efter när det kommer till brädspel. Man kan jämföra det med Tyskland där det finns en rik brädspelstradition som började efter kriget. Då ville man ha något att göra och allt som handlade om krig var bannlyst. Därför handlade många tyska spel efter kriget om att starta industrier och bondgårdar.

‒I Tyskland är brädspel ett mer öppet nöje än vad det är i Sverige. På de tyska tidningarnas kultursidor har de till exempel spelrecensioner, säger Peter Haraldsson.

Peter Haraldssons favoritspel är Smallworld. Det utspelar sig i en fantasymiljö och går ut på att man ska erövra en värld.

Är spelen du gillar svårare än Monopol och liknande spel?

‒Det behöver de absolut inte vara. Grejen med brädspel är att de finns för alla nivåer och många av dem är inte alls svåra att ta till sig. De skiljer sig också mycket i speltid, en del spelar man på 15 minuter, andra på 15 timmar En del har en regelbok på en halv sida, andra kommer med regelböcker på 50 sidor. Bredden är enorm.

Han fortsätter.

‒Om man är nyfiken på att spela mer brädspel så vill jag tipsa om att ta sig till en butik som säljer spel. Där är de flesta kunniga och kan hjälpa till med att hitta ett spel som passar ens intressen och den nivå man är på. Internet är en bra källa för att hitta brädspelsbutiker. Det finns inte jättemånga, men det finns en hel del spelbutiker i Stockholm och en i Eskilstuna.

Hur reagerar folk när de hör om ditt spelintresse?

‒Många tänker bara på Monopol och Risk, för när jag pratar med de som inte redan är invigda så vet de inte hur många spel som finns. Men när jag öppnar mitt spelskåp säger de bara "va?". Det finns en stor okunskap om hur stor bredd det finns på spelen. Många känner inte heller till att intresset för brädspel blir större i Sverige och att det finns olika konvent för brädspelare ute i landet, säger Peter Haraldsson.

Peter tipsar om några spel att testa i sommar

Smallworld

Spel med fantasytema där man spelar med olika folkslag, som till exempel dvärgar och jättar, och ska erövra en värld.

Catan

I spelet kommer man till en främmande ö där man bygger upp byar och städer. Motståndaren har samma mål.

Carcassonne

I det här spelet utvecklar man ett landskap genom att lägga till städer, kloster, fält och vägar.

Ticket to ride

I Ticket to ride ska man bygga ett nätverk av järnvägsspår och försöka få sammanhängande sträckor mellan specifika städer.

Agricola

I Agricola spelar man en bonde och hans fru. Här gäller det att bygga upp en så stor och värdefull bondgård som möjligt.

Code names

Här spelar man en spion och delas in i två lag. Det ena laget ska lista ut olika kodord efter att ha fått ledtrådar från sin lagledare.

Mysterium

Ett samarbetsspel där en av spelarna är ande och de andra är medier. Anden kan inte prata med medierna utan ska ge dem ledtrådar genom visioner och drömmar. Målet är att ta reda på hur mordet på anden gick till.

Camel up

Ett familjespel där man ska spela på kamelkapplöpning och gissa vilken kamel som kommer att komma först och sist i ett lopp.

Terraforming mars

Ett strategispel där man ska göra planeten mars beboelig. Ett svenskt spel som har blivit mycket populärt även utanför Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!