Svar till debattartikeln "Inga besparingar i Eskilstunas skolor", publicerad den 6 februari. Vi är gymnasielärarstudenter som snart kommer att examineras från Mälardalens högskola. Via praktik eller vikariearbete har vi fått en klar bild av arbetssituationen på Eskilstunas gymnasieskolor. Oavsett anekdotisk bevisföring så talar statistiken sitt tydliga språk; Eskilstunas rankning vad gäller lärares hälsa (plats 255 av 290), lärartäthet (plats 251 av 290) och andelen behöriga lärare (plats 230 av 290) är usel (källa: Lärarnas Riksförbund rankning av kommuner 2017).
Detta var alltså situationen redan innan de närmaste årens kraftiga nedskärningar meddelades våra framtida lärarkollegor. Mindre pengar, i en tid då antalet elever i kommunen ökar och lärarna redan går på knäna. Vi tycker inte om vad vi ser. Inte alls. När ryktet når andra lärare eller framtida lärare som kunde ha rekryterats till Eskilstuna så kommer inte heller de att tycka om det.
Det är inte svårt att få jobb som legitimerad lärare. Även om bristen är större i Eskilstuna än i de flesta kommuner så kommer vi att vara eftertraktade på många platser. Platser som har vett att prioritera en av de viktigaste resurser en kommun har, de, vars arbete det är att fostra och utbilda dess barn och ungdomar.
”Vem kommer att arbeta i dina skolor, Puustinen?” Frågar sig våra framtida kollegor i en debattartikel (Eskilstuna Kuriren 6/2) och varnar för det stora antal lärare i kommunen som överväger att byta yrke eller arbetsplats.
Svaret från oss är att så länge denna bortprioritering av skolan pågår så kommer det inte att vara vi.
Och även vi vill upprepa frågan: Om de gamla lärarna inte vill arbeta i dina skolor och de nya lärarna inte vill arbeta i dina skolor, vem ska då arbeta i dina skolor Puustinen?
Albin Malmqvist, Samuel Gustavsson, Sahar Ali Aziz, Jan Etell, Renato Radoš, Emma Ljungman, Sandra Svegreus, Merve Saka, Susanne Barakat, Emilia Rodin, Antonette Gaquit, Johanna Elgåhs, Josefin Mårdh, Fredrik Göhle