Vid årsskiftet var 11 416 personer i Sörmland registrerade i kronofogdens skuldregister. Det motsvarar 5,0 procent av befolkningen, den högsta andelen i landet där genomsnittet ligger på 4,1 procent. Skillnaden mellan kommunerna är dock stor, där Trosa har lägst andel och Vingåker högst.
Sammanlagt är sörmlänningarna skyldiga knappt två miljarder kronor och medianskulden uppgår till 54 309 kronor. De tio sörmlänningar som toppar skuldlistan är totalt skyldiga 135 miljoner.
‒Högst skuld i länet har en Strängnäsbo med 25 miljoner kronor. Då ska man veta att det finns personer i landet som har skulder på flera hundra miljoner, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.
Att Sörmland sticker ut i statistiken beror enligt Johan Krantz på att arbetslösheten är hög i många kommuner samtidigt som de som är sysselsatta har en relativt låg inkomst.
Jämfört med förra året har antalet skuldsatta i länet dock minskat med 420 personer.
‒Det är positivt och hänger ihop med en stark svensk ekonomi och att vi har ett fortsatt lågt ränteläge. Fler personer är i sysselsättning vilket ger möjligheter för folk att betala sina räkningar och det kan ge skuldsatta bättre förutsättningar att komma ur problematiken.
Ändå ser myndigheten orosmoln, bland annat när det gäller en ökning av antalet personer som registrerar sin första skuld. I den gruppen återfinns en blandning av olika typer av skulder.
‒Det kan röra sig om personer som inte betalat studielån, underhåll, restskatt eller en mobiltelefonräkning.
En del av dem som hamnar i den typen av ekonomiska svårigheter blir kvar med sina skulder.
‒Många av dem har en mix av olika skulder. Det kan också röra sig om personer som får utmätning på sin lön och lever på existensminimum. Då blir det ofta så att man inte klarar av att betala sina räkningar.
För den här gruppen kan skuldsanering vara den enda vägen ut ur skuldfällan. Antalet personer som beviljas skuldsanering har ökat i Sörmland men hur många det rör sig om kan inte Johan Krantz uppge då statistiken för 2017 ännu inte är färdigställd.
Generellt sett är det fler män än kvinnor i skuldregistret och så har det sett ut historiskt.
‒ Män har alltid ägt mer egendomar och är överrepresenterade när det gäller skulder kopplade till fordonsägande, underhållsskulder och brottsrelaterade skulder såsom skadestånd.
En större andel kvinnor har dock skulder till inkassobolag kopplade till kreditgivare.