Tjuvar i Torshälla kraschade efter biljakt i 160 km/h – polisen sköt varningsskott

Det blev en vild biljakt inne i Torshälla när polisen försökte sätta stopp för de tjuvar som bröt sig in i Coop Konsum natten mot onsdagen. Hastigheten var uppe i 160 kilometer i timmen och polisen avlossade varningsskott i samband med insatsen.

Coop Konsum i Torshälla förmiddagen efter inbrottet.

Coop Konsum i Torshälla förmiddagen efter inbrottet.

Foto:

Övrigt2017-04-01 05:00

Vid 03.30 natten mot onsdagen gick inbrottslarmet på Coop Konsum i Torshälla, något ekuriren kunde berätta om tidigt på onsdagsmorgonen. Den jakt på tjuvarna som tog vid tycks dock ha varit betydligt mer dramatisk än vad som först verkade vara fallet.

Enligt polisen ska en ensam patrullerande polis i bil ha varit snabbt på plats och tagit upp jakten på tjuvarna. Och det lär ha gått snabbt. Hastigheten ska ha uppgått till 160 kilometer i timmen innan polisen valde att slå av på farten.

Men tjuvarnas färd fortsatte. Först i Årbyrondellen tog det stopp och bilen med de misstänkta tre tjuvarna körde i diket.

‒Då tappade föraren kontrollen över bilen och de tre männen försvann springande åt olika håll, berättar polisen Benny Ljungkvist som hade ärendet för utredning på sitt bord på onsdagsförmiddagen.

Polisen avlossade också ett varningsskott i luften i samband med biljakten.

Inga personer skadades i samband med skottlossningen. En anmälan har upprättats av polismyndigheten och hanteras av enheten Särskilda utredningar inom polisen. De har hand om internärenden som kan innebära att polisen gjort sig skyldig till brott eller tjänstefel.

– Vi ska inte utreda oss själva. Särskilda utredningar sitter inte här utan någon annanstans och vi har ingen insyn i deras ärenden och ska inte ha det heller, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Polisen har befogenhet att använda skjutvapen i nödvärn eller när polisen ska gripa en person som begått ett särskilt grovt brott som mord eller dråp och där det inte finns några andra möjliga sätt att gripa personen.

Gärningsmännen som tog sig in på Coop fick med sig tobak och snus och polisen rubricerar händelsen som inbrott. En brottsrubricering som alltså inte ingår under polisens benämning av särskilt grovt brott.

– Men det är inte helt svart och vitt. Det finns utrymme för tolkning av bestämmelserna, säger Christer Sjöqvist.

Anser utredarna på Särskilda brott att det finns anledning att misstänka att brott eller tjänstefel har begåtts kommer de att gå vidare med ärendet och inleda en förundersökning som sedan kan leda till åtal.

Det stulna godset, tobak och snus, anträffades i bilen som de misstänkta smet ifrån. Polisen spårade de flyende tjuvarna med hund, men hade på onsdagsförmiddagen inte gripit någon misstänkt.

Användning av tjänstevapen

Polisen har två befogenheter att använda tjänstevapnet.

Laga befogenhet: Om polisen ska gripa någon som är misstänkt för ett särskilt grovt brott och om det inte finns några andra möjliga eller lämpliga sätt att oskadliggöra personen.

Nödvärn: De får avlossa ett varningsskott eller skjuta en person om polisen eller en tredje person utsätts för hot eller svårare våld som att någon använder en kniv eller skjutvapen mot dem.

Verkanseld: Betyder att polisen skjuter mot en person eller ett föremål.

Varningsskott: Polisen avlossar vapnet för att varna för att det kommer att användas. Ett varningsskott riktas i ofarlig riktning så att ingen riskerar att träffas.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!