Kocken Emma Lund och kökschefen Lena Rosenberg bara strålar även flera dagar efter det att priset och diplomet delades ut.
Bara att vara ett av de tio nominerade förskoleköken i hela landet är förstås en ära. Men att sedan under själva prisceremonin upptäcka att man är en av de tre huvudkandidaterna till titeln höjer förstås pulsen på vem som helst.
Ungefär här funderade Emma på om hon kanske trots allt borde ha förberett sig såpass att hon hade ett tacktal i beredskap. Det hade hon nämligen inte gjort.
[fakta nr="1"]
Lena Rosenberg menar att ingen i publiken kan ha anat att pristagaren var lite oförberedd.
Kanske gjorde ändå helhetsintrycket att jurymedlemmen gillade det hon såg och fick provsmaka och troligen uppskattades även svaren på alla frågor om vilken filosofi som styr matlagningen på Tunavallens förskola.
‒Vi tänker att barnen är som vilka matgäster som helst och att de självklart ska ha godast tänkbara maträtter att välja mellan, att det alltid ska finnas ett vegetariskt alternativ, att vi tänker på svinnet och inte lagar mer mat än vad som går åt och att det ska vara ekologiskt så långt det är möjligt, säger Emma Lund
‒Men vi tänker också på att vi måste våga pröva nytt och våga utmana alla sinnen.
[fakta nr="2"]
Emma pekar på att man har något som heter Sapere-metoden som går ut på att barnen får chansen att närma sig maträtter med alla sinnen, och att några barn medverkar aktivt i arbetet att förbereda en mellis eller nästa morgons frukost.
Ungefär en kvart före utsatt lunchtid öppnas matsalen och barnen får en chans att pröva dagens salladsbuffé, och om vädret tillåter så flyttar man ut både matlagning och serveringen utomhus.
‒Vi har det lite lyxigt på så sätt att vi har en fantastisk skolgård precis utanför köket och matsalen.