Vuxenskolan startar samtalsgrupp om #metoo

Nätkampanjen #metoo har fått kvinnor över hela världen att berätta om sexuella övergrepp. Nu startar studieförbundet Vuxenskolan en samtalsgrupp i Eskilstuna där deltagarna kan diskutera sina erfarenheter av kränkande behandling.

Ingela Hertze kommer att leda samtalsgruppen om kränkande behandling.

Ingela Hertze kommer att leda samtalsgruppen om kränkande behandling.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-30 19:04

Samtalsledare blir Ingela Hertze från föreningen Tabu och kunskap, det som tidigare hette ATSU (Att trygga sexuellt utnyttjade). Hon har lång erfarenhet av att arbeta med den här typen av frågor. 2015 fick hon fick kommunens Folkhälsopris för sitt sätt att synliggöra och öka kunskapen i samhället i fråga om sexuellt utnyttjade.

‒Vi kom på idén att starta en samtalsgrupp i torsdags kväll så det är alldeles färskt. Jag är övertygad om att det finns ett intresse men vi får se hur stort det är, säger Ingela Hertze.

Samtalen kommer att ske i formen av en studiecirkel där diskussionerna utgår från deltagarnas egna erfarenheter.

‒Hur samtalen utvecklas beror mycket på vilka det är som kommer. Fokus ligger på hur man kan gå vidare efter att ha blivit utsatt för någon typ av kränkning. Men vi kommer även att diskutera hur vi vill att vårt samhälle ska se ut, hur vi vill leva och se våra barn växa upp.

Det får inte bli för stor grupp, det hindrar folk från att prata.

Ingela Hertze, föreningen Tabu och kunskap

I nätkampanjen vittar kända och okända kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Har ni beredskap för att hantera svåra berättelser och trauman?

‒Ja, det är därför jag är med och leder samtalen. Jag har varit med om detta vid många tillfällen i olika typer av självhjälpsgrupper.

Vad är dina reflektioner kring #metoo-kampanjen?

‒Uppmärksamheten är övervägande bra. För att tabun ska försvinna måste man prata om dem. Och det finns väldigt många, både män och kvinnor, som aldrig har brytt sig och tänkt på detta men nu börjar fundera, och det är jättebra.

Samtalsgruppen kommer att starta när minst fem deltagare anmält sig.

‒Vi har satt ett maxtak på tolv personer. Det får inte bli för stor grupp, det hindrar folk från att prata, säger Ingela Hertze.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!