Allt startade som en idé vid skolbänken. Gymnasiestudenterna Ellen Gustafsson, 17, Frida Wegeström, 17, och Saga Björkryd, 16, bestämde sig för att starta ett UF-företag som vill göra skillnad. UF-företaget handlar om att sälja vattenflaskor och skänka vinsten till kvinnliga idrottare genom olika stipendium. Men det slutar inte där. Tjejerna kontaktade Stiga, Eskilstuna Bordtennisklubb och Arvsfonden och tillsammans ger de nu chansen för flickor, 4–9 år, att testa på bordtennis gratis. 

– Vi har alla idrottat och känt av att det inte är jämställt mellan pojkar och flickor i idrotten och därför känner vi att vi vill göra det bättre, säger Ellen Gustafsson.

– Vi vill inte tjäna pengar på projektet, fyller Frida Wegeström i.

Artikelbild

| Initiativtagarna Sara Björkryd, Ellen Gustafsson och Frida Wegeström.

Den tredje initiativtagaren, Saga Björkryd, kommer från en pingisfamilj och har familjemedlemmar som är aktiva i Eskilstuna Bordtennisklubb, själv har hon spelat pingis så länge hon minns. Ellen Gustafsson och Frida Wegeström har aldrig varit medlemmar i en bordtennisklubb, men de ser inte studenterna som ett problem. Initiativet handlar mer om att få unga flickor att samarbeta och göra något tillsammans. 

Första tillfället för projektet var tidigare under veckan. Tillsammans med Eskilstuna Bordtennisklubb skapade de en radioreklam för att se till att projektet skulle nå ut till fler. Och det har de lyckats med då ett 30–tal flickor testade bordtennis i Munktellarenan. Två av de unga deltagarna var Joanna Sandehav och Tindra Hardman.

– Det var jättekul. Vi spelade mot en robot och så skulle vi pricka bollen i en låda, säger Sandehav.

– Och så skulle vi pricka i ett glas. Vi spelade också mot varandra. Ledarna var jättesnälla, säger Hardman.

Att det skulle komma så många deltagare var ingenting som grundarna av UF-företaget hade räknat med. De själva har känt att det bara varit ett projekt som är långt ifrån att bli verklighet. Men nu är det verklighet och efter träningen var Björkryd otroligt nöjd med kvällen.

– Det är jättekul när vi har planerat så mycket och sen att barnen tyckte det var roligt och det är det som är det viktigaste.

Det återstår sju tillfällen för de unga deltagarna att testa på pingis i UF-företagets projekt. Planen är att fortsätta med idén nästa år och initiativtagarna siktar på att utvecklas.

– Vi ska försöka att driva det vidare så långt det bara går, säger Wegeström.