Felicia Karlsson, här i kamp med Rosengårds ex-Eskilstunaspelare Nathalie Björn och Glódís Perla Viggósdóttir, United kan få möta fler lag i Allsvenskan om några säsonger.

Röster höjs för fler lag i Damallsvenskan – "Vi spelar för få matcher"

Fotboll

Majoriteten av klubbarna i Damallsvenskan och Elitettan vill utöka antalet lag i den högsta serien, visar en undersökning som Radiosporten gjort.

– Vi vill ha fler matcher så vi är för, säger Eskilstuna Uniteds tränare Magnus "Munken" Karlsson.

När Radiosporten ställde frågan till ledarna hos de 26 klubbarna (12 i Allsvenskan och 14 i Elitettan) svarade 18 ja och bara två nej. Sex var tveksamma eller hade ingen åsikt.

Frågan kom upp på en tränarkonferens (som Uniteds Magnus Karlsson var med på) och ska tas upp igen på en ordförandekonferens i samband med Fotbollsgalan nästa vecka.

– Generellt sett tycker vi att vi spelar för få matcher så vi är för, säger Karlsson och fortsätter:

– Jag tror vi skulle kunna spela 30 matcher också. Det klarar vi.

"Munken" tycker det är konstigt att Elitettan har fler lag än landets högsta serie.

– Det finns ingen logik.

Bland det positiva som nämnts med en utökning av Damallsvenskan är att det, precis som Magnus Karlsson framhäver, blir fler matcher men även att det är bra om fler unga svenska spelare får lira på den högsta nivån.

Det som lyfts som en negativ aspekt med fler lag är frågan om det finns tillräckligt med kvalitet och att fler bortamatcher kostar mer pengar.

En eventuell utökning av Damallsvenskan skulle mest troligt kunna genomföras tidigast 2021, enligt Radiosporten, eftersom ett sådant beslut tidigast kan tas på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte i november nästa år. Under 2020 skulle man i så fall kunna spela om uppflyttning till en utökad damallsvensk serie.

– Ger klubbarna oss det uppdraget kommer vi naturligtvis att lägga fram förslaget till Svenska Fotbollförbundet att tillsätta en serieöversyn, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam, till Radiosporten och fortsätter:

– Är det en stark majoritet som är tydlig med att vi ska börja sondera så gör vi det. Sen hur många procent det ska vara... det är klart att det ska vara en tydlig majoritet som verkligen vill att vi ska lägga tid och resurser på att ta frågan vidare.

På herrsidan har både Allsvenskan och Superettan 16 lag.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna UnitedTunavallenSportfotboll
Relaterat