Stämningen var minst sagt god på Pitchers i centrala Eskilstuna natten till torsdagen. Vid ett-tiden ramlade förare och supportrar, från de två bussarna som hade varit i Vetlanda, in på restaurangen där redan andra smedfans väntade.

Det skålades, kramades och dansades. Klassiska ”smeder, smeder…” ekade ur högtalarna och varvades med SM-guld, SM-guld, SM-guld och ”We are the champions”.

Trycket och trängseln var stor och öldoften låg som en hinna över lokalen.

Artikelbild

Men glädjen och euforin var störst av allt efter Smedernas första SM-guld sedan 1977.

Lagledaren Jerker Eriksson, som tillsammans med Stefan Jarl, snickrat ihop ett vinnande lag, bara myste med guldmedaljen runt halsen.

– Vad fan ska jag säga. Det är många faktorer som spelar in men det är kul att förarna hyllar mig och Stefan Jarl och säger att det är vi som varit tungan på vågen, säger Jerker Eriksson.

Stefan Jarl passar på att hylla laget.

– Vi var så jävla bra, så bra som vi bara kan vara i Vetlanda. Extremt bra, säger Stefan Jarl.

– Ja, vi var tvungna att vinna med tio poäng och vi vann med 18, säger Jerker Eriksson.

– Speciellt hoppas jag att vi gav tillbaka något till de 8 000 personerna som kom och såg oss i tisdags. Då gjorde vi en skitmatch, kanske den sämsta hemma på hela säsongen.

Smederna fick ju stryk med 41¬–49 hemma i den första finalen. Dagen efter mosades Vetlanda, som är ett erkänt urstarkt hemmalag, i Småland med 54–36.

Det innebär också att Smedernas slagit ut tabelltrean Dackarna i kvarten, tvåan Masarna i semin och ettan Vetlanda i finalen efter bortavinster mot samtliga.

Stefan Jarl fortsätter:

– Alla gjorde precis det vi pratat om.

Samtidigt som ytterligare ett par supportrar vill ta bilder och krama om honom pratar Jerker om att Eskilstuna har saknat vinnarmenalitet tidigare

– Se på Guif som gjort det så bra men ändå förlorat finaler mot bland annat Sävehof och Alingsås. Då satt man på läktaren och var helt förstörd. Därför var det så gött att få sätta pricken över i:et, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag sa till gubbarna att ingen jävel kommer ihåg en tvåa.

Alla guldhjältar utom Leon Madsen och Matej Zagar, som har styrningar i Polen under fredagen, var på plats.

Hemmasonen Linus Eklöf strålade av lycka och lättnad. Andzejs Lebedevs, Mikkel Michelsen, Michael Jepsen Jensen och Pontus Aspgren vimlade med stora leenden på sina läppar.

Ordföranden Håkan Ringkvist, som var med och räddade klubben från konkurs för 16 månader sedan, såg inte heller missnöjd ut …

Klockan 12 på torsdagen har fler chansen att hylla Sveriges bästa speedwaylag. Då blir det ett officiellt firande på Fristadstorget.