Efter fotbollsåren – med spel i bland annat Triangeln, det svenska juniorlandslaget och en vända i Norge som fotbollstränare – så driver 38-åriga Erika Karlsson gymmet Work It By Plaza Fitness. Där arbetar hon, sedan ett år tillbaka, som personlig tränare och har stenkoll på hur man kommer igång med träningen efter en lång ledighet. Många kliver in på sitt favoritgym igen eller fortsätter med sina löparrundor i skogen.

Men är du osäker och vet att du har svårt att bibehålla träningen över en lång tid – då är hennes råd enkla.

– Jag tycker att du ska göra något som du inte har provat på förut.

Artikelbild

| Erika Karlsson med sin mountainbike.

– Det vanligaste felet många gör är att de går ut för hårt efter ledigheten. Det är så lätt att det blir ”ett måste” för att det står i kalendern, måndag, onsdag, torsdag och lördag. Det slutar med att man inte går dit och resultatet blir att du får dåligt samvete. Så akta dig för alla måsten, var i stället nyfiken och hitta något nytt, säger hon och fortsätter:

– Jag själv började med mountainbike och det var verkligen något helt nytt för mig. Det är lite som terapi för det går inte att tänka på något annat när du är ute i skogen och cyklar bland stenar och alla rötter.

Hon tyckte själv det var så roligt att hon inte såg det som någon träning. Dessutom var cyklingen, som hon uttrycker det, riktigt bra träning.

– Det sköna är att få vistas ute i naturen. Du får något genom att vara ute för det är något som händer med hjärta och hjärna. Du mår helt enkelt bra så mitt råd är att hitta en uteaktivitet. Det kan vara ett utegym eller bara att du vandrar – bara du provar på något nytt, säger Erika.

Enligt Erika Karlsson handlar det även om att hitta ett vettigt upplägg och hitta balansen där träningarna i början kan bestå av två vardagar och helgdag.

– Kolla sedan upp om det finns någon grupp i området som håller på med den aktivitet du vill göra. Det är ju, som bekant, mycket lättare när man är fler som tränar.

Om osäkerheten faller in eller att du inte vet hur du ska träna – då är enda utvägen att ta till professionell hjälp så att du kommer igång.

– Ta kontakt med en personlig tränare eller en coach. Det kan kosta en slant i början men hellre det än att du investerar i ett gymkort och blir en stödmedlem efter några veckor. Eller tänk så här: Köp inte ett par dåliga löparskor som du ändå inte kommer att använda, säger hon och lägger till att det egentligen bara handlar om att bestämma sig.

– Det finns inga genvägar, sorry. Sätt upp en dag då du ska börja med träningen - sätt upp ett mål. Och det är likadant med kost och sömn, det är a och o för att du ska lyckas.

Vad betyder träningen för dig?

– Jag höll på att säga allt men den betyder jättemycket och det har det gjort enda sedan jag var liten. Jag tycker att vardagsmotionen är underskattad. Det behöver inte vara så att man alltid kör på i hårt tempo utan det kan räcka med att ta cykeln till jobbet i stället för bilen, säger Erika som också slår ett slag för träningsmusik som hon gärna delar med sig av.

– Musiken är verkligen jätteviktig om du vill komma i gång lite extra. Men jag tror de flesta kommer förstå att det är min musiklista när de ser ”En pinne för landet” med Freddy Kalas bland låtarna, säger hon och skrattar.