Nina Lindström, ordförande i 100-årsjubilerande Södermanlands Fotbollförbund, kan få anledning att återinföra en reservlagsserie i länet. Det är i alla fall önskemålet från en del klubbar i de lägre serierna som har tröttnat på alltför ojämna matcher. Foto:

"Seriesystemet måste förändras snarast"

Fotboll

Det gror ett missnöje bland en del klubbar i de lägre Sörmlandsserierna. De anser att förekomsten av U-lag utgör ett stort problem.

— De måste bort från division 5 till 7 och något måste förändras snarast, skriver Torshälla-Nyby i en motion till länsförbundet.

För många år sedan fanns det så kallade B-lags/reservlagsserier i Sörmland. Dessa togs dock bort men nu finns det alltså förespråkare för ett återinförande.

— Jag har inte sett någon skriven motion ännu, däremot vet jag att det har pratats lite om det och jag hörde att bland annat Eskilstuna FC hade tagit upp ärendet, säger SöFF-ordföranden Nina Lindström.

Torshälla-Nyby har även kontaktat tidningen med en önskan om att frågan ska belysas. Den anrika klubben har i sin motion listat vad man anser är ett antal problem som U-lagen/B-lagen leder till i de lägre serierna:

• De flesta matcher spelas med helt olika förutsättningar. Ett U-lag kan komma med fem eller fler spelare från ett division 3-lag till en match i division 7.

• Om någon blir avstängd i sitt ordinarie lag kan han dagen efter delta i U-laget.

• Det är stora svårigheter för en förening att ta sig upp från sjuan om man blivit degraderad dit. Det räcker inte med ett riktigt bra lag, en skicklig tränare och en välmeriterad organisation.

• Något som också dyker upp hela tiden är lag som hoppar av mitt under säsongen och helt plötsligt möblerar om rejält i serien.

— Vi som är engagerade i de etablerade klubbarna och lägger ner mycket tid måste få motivation att fortsätta med det vi gör. Det är inte så kul att åka iväg till en bortamatch en måndagskväll när man vet att man ska möta ett lag med spelare som egentligen ska hålla till på en mycket högre nivå i seriesystemet, säger TNIS-tränaren Rahman Ali-Khalid.

Man föreslår förändringar vad gäller antal lag som åker ur/flyttas upp, kanske införande av kvalmatcher i de lägre serierna samt att en B-lagsserie skapas.

— Det måste ge betydligt mycket bättre matcher om man spelar mot jämlika lag, skriver Torshälla-Nyby.

Nina Lindström har förståelse för resonemanget och säger att detta är något som förbundet får se över.

— Särskilt om det är så att flera klubbar har samma åsikt så att det inte bara är någon enstaka som är missnöjd. Om fler står bakom detta ger det så klart mer tyngd.

I början av december har Södermanlands Fotbollförbund sitt årliga möte då man fastställer serierna.

Skulle en B-lagsserie kunna införas så snabbt som till 2018?

— Det kan jag inte svara på redan nu. Men som sagt, om det visar sig att många anser att det borde vara så blir det förstås mer angeläget.

Fotnot: Marsjö/Byle lämnade in en liknande motion förra året och hade stöd från flera klubbar i Katrineholm och Vingåker men förbundets motförslag – ingen förändring – röstades då igenom.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Sportfotboll
Relaterat

Mest delat denna vecka